Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cine este Kaja Kallas, șefa Guvernului Estoniei, aleasă să conducă diplomația UE în următorii cinci ani

Kaja Kallas, premierul Estoniei, a fost aleasă ca înalt reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate de liderii europeni reuniţi într-un summit. Alături de ea, Ursula von der Leyen și Antonio Costa au fost numiți să conducă Uniunea Europeană, în pofida opoziției exprimate de liderii din Italia și Ungaria.

”Sunt onorată de sprijinul Consiliului European, este o responsabilitate uriaşă. Războiul din Europa, instabilitatea tot mai mare în vecinătatea noastră şi în lume sunt principalele provocări ale politicii externe europene", a declarat premierul eston Kaja Kallas, potrivit Agerpres.

Cei şase lideri UE însărcinaţi cu negocierea celor mai importante poziţii în instituţiile europene au convenit săptămâna aceasta să o propună pe politiciana estonă pentru funcţia de şef al diplomaţiei europene.

Cu toate acestea, Kaja Kallas va trebui să obțină aprobarea Parlamentului European înainte de a prelua mandatul pentru a-l înlocui pe Josep Borrell, în toamnă.

Kaja Kallas, prima femeie premier în Estonia

În vârstă de 47 de ani, Kaja Kallas este considerată un critic al Rusiei și al planurilor expansioniste ale lui Vladimir Putin, încă de când a devenit prim-ministru al Estoniei, la începutul anului 2021. O voce intransigentă în UE și NATO pentru susținerea necondiționată a Ucrainei, ea a condus Guvernul Estoniei, țara baltică de 1,4 milioane de locuitori care a devenit unul dintre cei mai mari donatori pentru ajutorul militar acordat Ucrainei, conform Reuters.

Născută la Tallinn, Kallas este strănepoata primului șef al Poliției estoniene, în perioada în care țara și-a obținut independența față de Imperiul Țarist, după Primul Război Mondial, și care ulterior a fost inclusă în Uniunea Sovietică în 1940.

Mama lui Kallas avea doar șase luni când familia ei a fost deportată în Siberia în 1949, împreună cu alți 20 000 de estonieni.

"Rusia nu s-a schimbat. Acest rău trăiește în Rusia", a spus Kaja Kallas, în 2023, la marcarea unei aniversări a exilului mamei sale.

Cum a devenit Kaja Kallas un critic virulent al Rusiei

Avocată de profesie, Kallas a fost dată în urmărire de Rusia din februarie, după ce a dispus îndepărtarea monumentelor din epoca sovietică din țara sa.

Cu o fire deschisă, Kaja Kallas are o imagine bună în străinătate, deși nu toate statele UE exprimă aceeași sfidare față de Rusia. De exemplu, premierul ungar Viktor Orban a menținut relații de prietenie cu Moscova, chiar și după ce președintele rus Vladimir Putin a ordonat invadarea Ucrainei pe 24 februarie 2022.

Cu toate acestea, popularitatea sa pe plan intern a avut de suferit în momentul în care presa locală a dezvăluit în 2023 că soțul său a fost implicat într-o afacere care și-a continuat operațiunile în Rusia, chiar dacă Kallas i-a criticat public pe toți cei care au făcut acest lucru.

Guvernul pe care-l conduce a mărit taxele la scurt timp după alegerile din 2023 și a legalizat căsătoriile între persoanele de același sex, deși aproape jumătate din populația Estoniei s-a opus acestei decizii.

Tatăl lui Kaja Kallas a fost guvernatorul Băncii centrale a Estoniei

Kaja Kallas este fiica politicianului Siim Kallas. De asemenea, el a fost guvernatorul băncii centrale a Estoniei, a înființat Partidul Liberal al Reformei în 1994, pe care l-a condus timp de 10 ani, și a fost premier al Estoniei și ulterior vicepreședinte al Comisiei Europene conduse de Jose Manuel Barroso.

În 2011, Kaja Kallas a renunțat la calitatea de partener într-o importantă firmă de avocatură din Tallinn pentru a candida pentru un post în Parlamentul Estoniei și apoi pentru Parlamentul European, pe listele Partidului Reformei. După ce a condus Partidul Reformei din 2018, ea a devenit prima femeie prim-ministru al Estoniei în 2021.

Kallas, cunoscută pentru modul său intransigent de a impune politici, a fost acuzată de aroganță de unii dintre criticii săi.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE