Fostul prim-ministru portughez Antonio Costa, nominalizat să fie următorul președinte al Consiliului European, a declarat că se va implica în totalitate pentru a promova unitatea celor 27 de state membre ale Uniunii Europene.
Costa a declarat că își va asuma noua funcție cu un "imens simț de răspundere” și că "se va concentra pentru a pune în aplicare a agenda strategică aprobată” joi care va ghida UE în următorii cinci ani, potrivit agenției Reuters.
"În calitate de preşedinte al Consiliului European, de la 1 decembrie, voi fi pe deplin angajat în promovarea unităţii între cele 27 de state membre", a scris Costa pe contul său de pe platforma X.
În vârstă de 62 de ani, Antonio Costa și-a dat demisia din funcția de premier al Portugaliei în noiembrie 2023, în urma unei anchete privind presupuse ilegalități în gestionarea unor mari proiecte de investiții de către Guvernul său.
În apărarea sa, el a negat că ar fi comis vreo ilegalitate și că nu a fost niciodată acuzat de vreo infracțiune. Costa va fi succesorul belgianului Charles Michel în funcția de președinte al Consiliului European, care reunește lideri ai statelor membre UE.
Costa a fost numit la summitul UE de joi, în cadrul căruia principalele trei familii din Parlamentul European au susţinut-o pe Ursula von der Leyen pentru un al doilea mandat de preşedinte al Executivului comunitar şi pe premierul Estoniei, Kaja Kallas, pentru a fi noul şef diplomației europene.
Antonio Costa, un socialist moderat de centru-stânga, va trebui să consolideze relațiile între şefii de stat şi de Guvern într-o Europă fragmentată, în care există o ascensiune a partidelor extremiste.
Costa a afirmat că vrea să colaboreze îndeaproape cu Ursula von der Leyen şi Kaja Kallas, "în spirit de cooperare loială între instituţiile europene".
Cine este Antonio Costa. E fanul echipei Benfica și s-a înscris în Tineretul socialist de la 14 ani
Antonio Costa s-a născut la 17 iulie 1961 la Lisabona și a crescut în cercurile intelectuale frecventate de părinții săi. Tatăl său era un scriitor comunist, descendent al unei familii numeroase din Goa, o fostă colonie portugheză din India, iar mama sa era o jurnalistă socialistă.
Cel alintat ”Babush”, ”copil" în limba din Goa, susține că a suferit mai mult din cauza divorțului părinților săi decât din cauza rasismului. De la vârsta de 14 ani, s-a înscris în Tineretul Socialist, scrie TV5.
Cu studii de drept și științe politice, Costa a devenit avocat și apoi, la vârsta de 34 de ani, secretar de stat pentru afaceri parlamentare, un post-cheie în Guvernul minoritar al lui Antonio Guterres, actualul secretar general al ONU, înainte de a deveni ministrul Justiției.
După o scurtă perioadă în Parlamentul European, Antonio Costa a revenit în politică în calitate de ministru de Interne în Executivul lui José Socrates, însă a demisionat din funcție după doi ani pentru a fi ales primar al Lisabonei. Opt ani mai târziu, a devenit lider al Partidului Socialist.
Costa este suporter al clubului de fotbal Benfica. Fostul premier portughez este căsătorit cu o profesoară, fiind tatăl a doi copii. El și-a construit cariera cu aceeași răbdare de care dă dovadă cu puzzle-urile, pasiunea sa preferată.
După ce a pierdut alegerile legislative din 2015, a venit la putere încheind un pact fără precedent cu stânga radicală pentru a "întoarce pagina austerității".
Pentru că a profitat de o conjunctură economică favorabilă, Costa a anulat măsurile de austeritate bugetară adoptate de Guvernul de dreapta, în schimbul unui plan de ajutor internațional. El a reușit să echilibreze cheltuielile publice și să înregistreze primul excedent bugetar din istoria recentă a Portugaliei.
Mai solidă decât se aștepta, această alianță de circumstanțe i-a permis acestui politician ce îndrăgește gastronomia, cinematografia și muzica fado să își încheie primul mandat de patru ani. După ce a câștigat alegerile legislative din 2019 fără o majoritate absolută, a decis să își reorienteze politicile și nu și-a reînnoit acordul cu comuniștii, care l-au abandonat în cele din urmă prin convocarea alegerilor din 2022. A câștigat alegerile cu o majoritate absolută, deși nu a îndeplinit întregul mandat.
În 2020, l-a convins pe premierul ungar Viktor Orban să nu blocheze planul european de redresare post-Covid, care era crucial pentru Portugalia.