Ministrul Sănătății spune că medicul chirurg de la Spitalul de Urgență din Târgu Jiu ar fi trebuit să opereze copilul de 16 ani care a murit așteptând transferul la un alt spital.
Guvernul a adoptat o Ordonanță de Urgență care prevede că minorii pot fi tratați și de medici care nu sunt pediatri
Între timp, după cazul de la Tg. Jiu, Guvernul a adoptat o Ordonanță de Urgență care prevede că minorii pot fi tratați și de medici care nu sunt pediatri. În Ordonanță se menționează că în situații de urgență „care pun în pericol iminent viața, dacă serviciile medicale nu pot fi acordate de medici din specialități pediatrice și pacientul cu vârsta de până la 18 ani nu poate fi transferat în timp util, copiii și tinerii pot fi tratați de medicii din specialitățile similare celor pediatrice corespunzătoare patologiei acestora”.
În septembrie fusese dată o altă ordonanță prin care pacienții cu vârsta între 15 și 21 de ani pot fi tratați atât în spitale de pediatrie, cât și în spitale pentru adulți.
Alexandru Rafila a anunțat că executivul modifică legea, în așa fel încât pacienții aflați în pericol să fie ajutați de urgență, indiferent de vârstă. Adolescentul avea peritonită, iar chirurgul care l-a investigat a refuzat să-l opereze deoarece nu era specialist în pediatrie. Patru anchete vizează acum Spitalul, iar medicul a fost amendat de DSP.
Alexandru Rafila, ministrul Sănătății: „Eu vă spun ca om, în primul rând ca om. Eu dacă aș fi fost în locul acelui chirurg, l-aș fi operat, pentru că nu poți să aștepți un transfer dacă situația pacientului este foarte gravă. Am introdus în mod explicit această prevedere că aceste cazuri în care viața este în pericol trebuie intervenit, până la urmă, indiferent de unitatea sanitară în care tratează pacientul. Eu cred că și din punct de vedere uman trebuie să gândim lucrurile astea. Nu putem tot timpul să căutăm eventual o prevedere care să ne împiedice să facem ceva. Eu cred că trebuie să căutăm soluțiile să facem, nu să nu facem. Mai ales că discutăm despre un copil, un adolescent care trebuia să beneficieze de asistență medicală.”
Patru anchete au fost deschise după ce un băiat de 16 ani nu a fost operat la timp și a murit
Patru anchete vizează Spitalul de Urgență din Târgu Jiu după decesul unui băiat de 16 ani care nu ar fi fost operat la timp. Adolescentul suferea de peritonită, iar chirurgul care l-a investigat a refuzat să-l opereze din cauză că nu este specialist în pediatrie. Băiatul a murit în timp ce aștepta să fie transferat la Spitalul din Craiova, aflat la două ore de mers. Medicul a fost amendat de DSP.
Băiatul de 16 ani a ajuns la Spitalul din Târgu Jiu luni seară, cu dureri în zona abdomenului. Medicul chirurg pediatru era în concediu, astfel că a fost preluat de alt medic chirurg care se afla de gardă. Acesta i-a pus diagnosticul de peritonită, dar a refuzat să intre în sala de operație și l-a lăsat pe copil să aștepte în salonul UPU (de urgențe).
Între timp, medicul a cerut o Ambulanță pentru a-l transfera la Spitalul din Craiova, doar că în acea seară autospeciala de la spital nu avea medic și a fost solicitată o mașină care venea de la Craiova. Transferul a întârziat mai mult de trei ore, pacientul a făcut complicații și în cele din urmă a murit.
Șeful Ambulanței din Dolj recunoaște lipsa de medici, dar spune că se puteau găsi soluții: inclusiv ca un medic al spitalului să însoțească pacientul la spitalul unde putea fi operat.
Tiberiu Tătaru, managerul ambulanței Dolj: „Dacă eu aflam mai devreme acest lucru, într-adevăr sigur aș fi chemat un medic de acasă pentru a rezolva situația. Dar eu personal am aflat la ora 22:50 de minute, când era mult prea tarziu. Medicul care solicita ambulanta afla imediat din dispecerat, de la 112 că noi nu avem medic pe tură și atunci, știind că situația este atât de gravă, poate să solicite dispeceratului o ambulanță tip C. Au fost nenumărate situații cand medicul specialist s-a urcat în ambulanță noastră.”
Direcția de Sănătate Dolj spune că băiatul putea fi operat în lipsa unui medic pediatru, motiv pentru care medicul de gardă a fost amendat cu 3.000 de lei. Sancțiune a primit și medicul de la UPU care l-a preluat pe băiat.
Diana Militaru, purtător de cuvânt DSP Gorj: „O sancțiune medicului chirurg pentru nerespectarea legii 95/2006 - art 163, iar alta sancțiune medicului UPU. Referitor la articolul 163 prevede că se pot acorda îngrijiri medicale persoanelor cu vârste între 15 și 21 de ani la orice unitate sanitară, iar în ce privește sancțiunea aplicată medicului UPU, s-a constatat că în fișa UPU erau date incomplete.”
Reacția medicului chirurg
Chirurgul acuzat că l-a lăsat pe băiat să moară cu zile a reacționat printr-o postare pe pagina de Facebook. Spune că nu este vina lui că ambulanța nu l-a putut transfera la timp pe băiat la Spitalul din Craiova, iar situația se poate repeta cu alți pacienți pentru că la Spitalul din Tîrgu Jiu nu există medici specialiști care să trateze victimele unui accident, de exemplu.
„Ca medic, cu ani de experiență, cu mii de cazuri ajung în situația să mă întreb :
- Să îl operez, depășindu-mi competența, riscând să evolueze nefavorabil, să fiu acuzat că l-am operat nefiind de specialitate și că nu l-am trimis la Spital cu medici de chirurgie infantilă?
- Să solicit transferul pacientului către Spitalul cu medici de chirurgie infantilă sperând să-i cresc șansele la viață?
Am ales a doua varianta”, a precizat medicul.
Conducerea Spitalului din Târgu Jiu a deschis propria investigație în acest caz. Între timp, cazul este anchetat și de procurori pentru ucidere din Culpă. Și Colegiul medicilor a cerut o anchetă, spunând că situația băiatului care a murit la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu aduce grave prejudicii profesiei medicale.