Proiectul de lege pentru reforma pensiilor speciale intră astăzi pe circuitul de avizare între ministere. Elaborat de Ministerul Muncii, proiectul ar urma să fie aprobat de Guvern miercurea viitoare și trimis apoi Parlamentului. În dezbatere va intra în sesiunea din februarie, deși, conform jalonului asumat prin PNRR, reforma pensiilor speciale ar fi trebuit să fie adoptată până la finele anului.
Propunerile pentru reforma pensiilor speciale sunt bazate pe recomandările Băncii Mondiale și se referă la magistrați, diplomați, funcționari parlamentari, personalul aeronautic civil, personalul auxiliar din instanțe și angajații Curții de Conturi. Modificările nu se aplică, însă, și militarilor.
Potrivit proiectului, vârsta de pensionare ar trebui să crească cu 6 luni pe an, timp de zece ani. Astfel încât să ajungă, treptat, la 65 de ani. Pentru a putea beneficia de pensia specială, vechimea în specialitate trebuie să fie de minimum 30 de ani.
Valoarea pensiei va reprezenta 65% din media veniturilor brute pe 5 ani consecutivi. Pensionarii speciali pot alege perioada din ultimii zece ani de activitate. Acum, procentajul de calculare a pensiei este de 80%, care va scădea treptat, timp de 10 ani, până la 65%.