După mai bine de un an de la începutul războiului din Ucraina există puține semne care să indice că ne-am îndrepta, în viitorul apropiat, către o încetare a focului. Succesul Ucrainei pe câmpul de luptă a fost alimentat de utilizarea noilor tehnologii, inclusiv a sistemelor bazate pe Inteligența Artificială. Ca orice alt război din trecut și acesta se va încheia până la urmă la masa negocierilor. Așa cum arată Andrew Moore într-un articol recent din Foreign Policy, diplomația, una dintre cele mai vechi profesii din lume, ar putea trece și ea printr-o serie de schimbări importante pe măsură ce tehnologia avansează.
Inteligența Artificială și diplomația
Un exemplu simplu este nevoia de traducători. Anul trecut de pildă, Google a lansat o pereche de ochelari „cu subtitrare”. Dacă tehnologia va fi îmbunătățită aceștia vor putea oferi traduceri din orice limbă în timp real. Acest lucru ar putea facilita negocierile, reducând timpul petrecut cu traducerile.
În timp ce unele instrumente vor accelera negocierile, altele îi vor informa mai bine pe diplomați înainte de negocieri. După cum a spus recent Nathaniel Fick, primul ambasador general al SUA pentru spațiul cibernetic și politica digitală, ședințele informative generate de ChatGPT, care funcționează cu ajutorul inteligenței artificiale, sunt acum „suficient de apropiate din punct de vedere calitativ” de cele pregătite de personalul său. Pe măsură ce chatbot-urile se îmbunătățesc, Inteligența Artificială va putea să caute și să rezume informațiile mai rapid decât o echipă de oameni, pregătind mai bine diplomații pentru a se așază la masa negocierilor.
Părțile aflate la masa negocierilor își pot suplimenta bagajul informațional cu ajutorul Inteligenței Artificiale. Cognitive Trade Advisor de la IBM a ajutat deja negociatorii, răspunzând la întrebări despre tratatele comerciale în timp real. În lipsa acestui sistem ar fi fost nevoie de zile, sau poate chiar săptămâni pentru a strânge informațiile necesare.
De asemenea, sistemele inteligente îi pot ajuta pe negociatori să testeze diverse scenarii în doar câteva minute. În timpul primei runde de negocieri cu privire la acordul nuclear iranian, o echipă de la Departamentul pentru Energie al SUA a construit o replică a unui sit nuclear iranian pentru a testa toate ipotezele cu privire la programul nuclear al Teheranului. În viitor, sistemele de Inteligență Artificială vor fi capabile să ruleze scenarii similare și experimente virtuale mai rapid și la un cost mult mai mic.
Deși modalitățile noastre de a duce războaie au evoluat, modalitățile noastre de a purta tratative de pace au rămas blocate în trecut. Apărarea Ucrainei a scos la iveală importanța inovației pe câmpul de luptă. Succesul Ucrainei la masa negocierilor ar putea fi de asemenea influențat de avansul tehnologic.