Eveniment astronomic spectaculos: cometa verde se întoarce miercuri, după 50.000 de ani, și se va apropia de Pâmânt suficient de mult pentru a putea fi observată în emisfera nordică. Este posibil să poată fi văzută și cu ochiul liber, dar cel mai bine ar fi să aveți la îndemână un binoclu sau un mic telescop pentru a vă asigura că nu ratați momentul.
Cometa a mai trecut pe lângă Pământ în urmă cu 50.000 de ani
Cometa verde a mai trecut pe lângă Terra în epoca Neanderthal, cu 50.000 de ani în urmă, spun specialiștii de la NASA. Nu se știe exact când și dacă se va mai întoarcevreodată. Unii experți estimează că acest lucru s-ar putea întâmplă peste milioane de ani. Cometa nu reprezintă niciun pericol pentru planeta noastră, ne asigură astronomii.
Jake Foster, astronom, Observatorul Regal Greenwich: „Cometa va fi relativ aproape de Pământ, totuși, pentru că vorbim de comete, va fi la o distanță de 42 de milioane de km de noi. Uneori, Planeta Venus se apropie mai mult de-atât de Pământ. Deci, cu siguranță, nu suntem în niciun fel de pericol, dar suntem suficient de aproape cât să putem avea o priveliște destul de bună asupra sa”.
Pentru pasionații de astronomie din emisfera nordică, miercuri este cel mai bun moment pentru a observa cometa.
Catherine Pilachowski, profesor de astronomie, Indiana University: „Cometa va apărea ca o pată neclară pe cer, foarte estompată. Se va întoarce și se va lumina în punctul în care o vom putea vedea spre nord, trecând destul de aproape de Polul Nord, și apoi se va deplasa plonjând rapid spre emisfera sudică. Este posibil să fie prea slabă pentru a fi văzută cu ochiul liber. Așadar, oamenii ar trebui să încerce să o vadă cu un binoclu sau cu un telescop mic”.
De ce este verde coada cometei
Astronomii explică de ce este verde coada cometei.
Jake Foster, astronom Royal Observatory Greenwich: „Motivul pentru care este verde constă în faptul că suprafața este acoperită de molecule cunoscute sub denumirea de carbon diatomic (substanță anorganică gazoasă de culoare verde n.red). Adică doi atomi care sunt legați împreună. Culoarea verde derivă din efectul pe care îl au radiațiile ultaviolete ale soarelui asupra cometei. Iar efectul pe care îl are asupra carbonului diatomic este că îl desparte. În momentul în care se întâmplă acest lucru, este eliberată energie sub formă de lumină. Aceasta are întotdeauna o anumită lungime de undă, și este acea culoare verde pe care o vedem”.
Cometa vine dintr-o regiune foarte îndepărtată de sistemul nostru solar, așa-zisul Nor al lui Oort, o zonă unde s-ar afla un rezervor de comete rămase din perioada formării Pământului și Soarelui, cu miliarde de ani în urmă.