Cercetătorii din Statele Unite sunt la un pas de a obține o pilulă contraceptivă pentru bărbați. Spre deosebire de cele utilizate de femei, acest medicament nu implică niciun hormon, își face efectul după 30 de minute de la administrare și inhibă spermatozoizii. În urma experimentelor realizate pe șoareci de laborator, efectul a durat aproape două ore și jumătate și a dispărut complet după 24 de ore.
Oamenii de știință caută de zeci de ani soluții pentru a crea o pastilă contraceptivă pentru bărbați și sunt la un pas de o obține. Cercetătorii americani au constatat că un medicament experimental a blocat temporar sperma șoarecilor de laborator și astfel a prevenit sarcinile în cadrul testelor preclinice.
Cercetătorii Universității Cornell susțin că descoperirea pe care au făcut-o ar putea fi una „revoluționară” pentru metodele contraceptive în cazul bărbaților, arată un studiu publicat săptămâna aceasta în revista „Nature Communications”, citat de Euronews.com.
Chiar dacă prezervativele există de aproape 2.000 de ani, în antichitate fiind realizate din intestine de animale, bărbații nu au beneficiat de metode eficiente contraceptive, fără a recurge la vasectomie.
Studiile precedente privind contracepționalele experimentale pentru bărbați au avut o eficiență de 94%, însă, în cele mai multe cazuri, pilulele au afectat producerea de spermă.
Dr. Lonny Levin, unul dintre coordonatorii studiului realizat de Weill Cornell Medicine, a afirmat că pilulele contraceptive ar trebui să fie mult mai sigure și să nu aibă efecte secundare. Cercetătorul a afirmat că bărbații au o toleranță scăzută când vine vorba despre posibilele efecte secundare, în condițiile în care nu sunt expuși riscului asociat unei sarcini.
În schimb, femeile au început să ia pilule anticoncepționale încă din anii '60, iar în scurt timp acest pastile au devenit una dintre cele mai populare metode contraceptive. Numeroase persoane critică faptul că doar femeile suportă în mod nedrept povara concepției. Unele dintre ele suferă din cauza efectelor secundare date de hormonii sintetici, precum migrene severe, vărsături, depresie și anxietate.
Cum funcționează pilulă contraceptivă pentru bărbați
Cercetătorii din cadrul Weill Cornell Medicine au descoperit că o singură doză a substanței TDI-11861 inhibă sperma șoarecilor de laborator până la două ore și jumătate. În timpul experimentelor, masculii au prezentat un comportament normal de împerechere, însă nu au fecundat femelele în 52 de încercări diferite de împerechere, după ce au fost tratați cu medicamentul, care inhibă o enzimă numită adenilciclază solubilă (sAC).
După trei ore, spermatozoizii de la șoareci au început să-și recapete motilitatea, iar în 24 de ore, aproape toți spermatozoizii și-au recăpătat mișcarea normală.
"Inhibitorul nostru acționează timp de 30 de minute și până la o oră. Orice alt contraceptiv masculin experimental hormonal sau nonhormonal are nevoie de săptămâni pentru a reduce numărul de spermatozoizi sau pentru a-i face incapabili să fertilizeze ovulele", a spus Melanie Balbach.
Cercetătorii susțin că studiul lor preclinic ar fi un pas important în vederea producerii unei pilule pe care bărbații ar putea să o ia înainte de a întreține relații sexuale, ceea ce le permite să ia decizii cu privire la fertilitatea lor.
Dr. Lonny Levin a afirmat că echipa de cercetători lucrează deja la producerea unor inhibitori sAC mai eficienți pentru uz uman.
În următoarea etapă a experimentelor, oamenii de știință vor repeta testele pe diferite modele preclinice și vor pune bazele unor teste clinice pe oameni. Asta înseamnă că va trebui că va mai dura câțiva ani până când o pilulă contraceptivă masculină va putea fi găsită în farmacii.