MEDIU
Tone de deșeuri, lăsate în urmă de turiști: 8 din 10 deşeuri aruncate pe plajă sunt din plastic
În urma sutelor de mii de români care își petrec concediile la mare, rămân zeci de tone de deșeuri, majoritatea din plastic. Uniunea Europeană a impus țării noastre o rată de reciclare de 55% până în 2025, însă în momentul de față, România se află sub 15%.
Iași: Arșița a secat fântânile. Oamenii merg kilometri întregi pentru apă
Apa a ajuns un lux pentru oamenii din zeci de sate din județul Iași. Fântânile au secat, iar localnicii sunt nevoiți să meargă kilometri, până la cel mai apropiat izvor ca să ia apă. Satul Bahlui este una dintre localitățile grav afectate de secetă.
Conferențiar UBB: Lipsa vegetației contribuie semnificativ la creșterea temperaturilor
Încălzirea globală este factorul care duce de la an la an la creșterea temperaturilor. Tibor Hartel, ecolog și conferențiar universitar la Facultatea de Știință și Ingineria Mediului, din cadrul UBB a demostrat că temperatura diferă în funcție de cât de multă vegetație este în zona unde locuim.
Cum a reușit o comună din Iași să obțină independența energetică
Iașul este în topul județelor cu cele mai multe dosare depuse în acest program în cadrul căruia beneficiarii primesc până la 20 de mii de lei nerambursabili. Și instituțiile publice, dar și spațiile comerciale din România ar trebuie să aibă montate pe clădiri panouri solare.
Fluturii monarh, specie pe cale de dispariție
Superbii fluturi monarh, care îi bucură pe pasionați an de an cu spectacolul naturii pe care îl oferă, au fost plasați pe Lista Roșie a speciilor amenințate. Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii spune că insectele sunt acum recunoscute în mod oficial ca fiind pe cale de dispariție.
Clădirile reprezintă 40% din sursa de dioxid de carbon din aer. Cum pot deveni orașele mai „verzi”
Temperaturile foarte mari pot crea probleme grave persoanelor care sunt expuse mult în căldură. Grațian Mihăilescu, fondatorul UrbanizeHub a vorbit la Euronews România despre sfaturi pentru a reduce amprenta de carbon a orașelor.
Apele albastre ale unei plaje din Bahamas, „îngălbenite” după o devărsare accidentală de motorină
Exuma este renumită pentru plajele sale cu nisip alb și apele albastre ca cristalul. Însă acum, apele acestei plaje sunt galbene, în urma unei deversări de motorină. O navă care livra motorină pe insula Great Exuma a deversat miercuri dimineață peste 150.000 de litri de combustibil.
Amenzi pentru mizeria din Parcul Cișmigiu. Valoarea totală a sancțiunilor este de peste 40.000 de lei
Compania Lacuri, Parcuri și Agrement București - care ține de primăria Capitalei - a fost sancționată cu 10.000 de lei pentru spațiile verzi neîngrijite. O altă amendă de 10.000 de lei a fost dată pentru încălcarea prevederilor de mediu, iar 4.000 de lei pentru băncile rupte sau murdare.
Căldura extremă pârjolește Europa. Continentul se luptă cu incendii devastatoare
Valul extrem de căldură care străbate Europa a provocat incendii devastatoare, în special în sudul și vestul continentului. În Grecia sute de persoane au fost evacuate, iar în Spania peste 1.900 de persoane și-au pierdut viața, în ultima săptămână.
„Cod roșu pentru umanitate”. Joe Biden anunță o investiție de peste 2 miliarde de dolari pentru combaterea schimbărilor climatice
„Cod roșu pentru umanitate”, așa au numit cercetătorii Organizației Națiunilor Unite, citați de președintele Statelor Unite, situația actuală a climei la nivel global.
Experții de monitorizare a atmosferei avertizează: „Valorile ozonului au ajuns la niveluri periculoase în nord-vestul Europei”
Serviciul Copernicus al Uniunii Europene pentru monitorizarea atmosferei (CAMS) atrage atenția că valorile ozonului au ajuns la niveluri periculoase pentru sănătate în nord-vestul Europei ca urmare a valului de caniculă actual.
Ministrul Mediului, despre raționalizarea apei: „Facem apel la responsabilitate, pentru că risipa poate să afecteze comunități”
Guvernul a anunțat o celulă de criză începând de joi pentru monitorizarea efectelor valului de caniculă care cuprinde România. Barna Tanczos, ministrul Mediului, a vorbit la Euronews România despre efectele pe care le au temperaturile foarte mari din ultima perioadă.
Deșert în locul unei rezervații naturale: Balta Amara din Buzău, victima schimbărilor climatice
Rezervația naturală din jurul lacului Amara din Buzău, care avea 803 hectare, s-a transformat într-un adevărat deșert. Flora și fauna sunt complet distruse. Un alt lac din apropiere, Balta Albă, urmează să aibă în curând aceeași soartă, din cauza schimbărilor climatice.
Sahara Olteniei se extinde. Experții stațiunii Dăbuleni confirmă extinderea deșertificării
Fără sisteme de irigații, sudul țării se transformă, încet-încet, în deșert. Numai în județul Dolj 100.000 de hectare care sunt în curs de aridizare, în zona numită Sahara Olteniei. Această zonă o regăsim pe hartă sub forma unui triunghi, între Craiova, Calafat și Corabia.
Seceta afectează deja trei sferturi din teritoriul României. Guvernul caută soluții, dar acestea lipsesc chiar și la nivel european
Laszlo Borbely, coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă, a explicat că , în general, zona de sud și sud-est și zona din Moldova sunt cele mai afectate.
Reîmpădurirea țării, obiectiv pe 4 ani. 57.000 de hectare vor fi împădurite cu bani din PNRR
Într-o perioadă dominată de secete și temperaturi extreme, într-o țară în care fenomenul tăierilor ilegale de pădure nu a fost încă combătut, autoritățile anunță începerea campaniei de împădurire finanțată prin PNRR.
România, pe lista roșie a țărilor afectate de secetă. Guvernul caută soluții pentru a combate efectele
La Palatul Victoria a început Comitetul interministerial convocat pentru gestionarea efectelor secetei. Guvernul trebuie să găsească soluții pentru ca populația și agricultura să nu sufere din cauza efectelor produse de schimbările climatice.
Fenomenele cauzate de schimbările climatice au provocat Germaniei pagube anuale de aproape 6 miliarde de euro, în ultimii 20 de ani
Căldura extremă, seceta şi inundaţiile generate de schimbările climatice au provocat Germaniei, în medie, pagube anuale de 6,6 miliarde de euro în ultimii 20 de ani.
Șeful ONU: Criza climatică poate duce la sinucidere
Omenirea este în pragul sinuciderii din cauza crizei climatice. Avertismentul extrem de dur a fost lansat de secretarul general ONU, Antonio Guterres. Secretarul ONU a făcut aceste remarci în cadrul celei de-a 12-a conferințe Petersberg Climate Dialogue, care a început luni la Berlin.
Gabriel Păun, președinte Agent Green: Dacă autoritățile tratează natura ca pe un gunoi, și cetățenii o vor trata tot ca pe un gunoi
Gabriel Păun, președinte Agent Green și activist de mediu, a declarat după ce a fost identificat unul dintre bărbații care au aruncat gunoaie pe spațiul verde la ieșirea din Mamaia că acest gen de eveniment este comun și că nicicând curățenia și natura nu au fost o prioritate pentru autorități.
Raport: Jumătate din țările din UE sunt expuse secetei. România, printre țările ale căror culturi vor scădea
Aproape jumătate din UE este expusă secetei, potrivit unui raport publicat de Centrul Comun de Cercetare al Comisiei Europene. Schimbările climatice sporesc riscul de secetă severă și de incendii de vegetație în întreaga lume.
Deșeuri transformate în artă. Plastic, lemn, metal, piese de mobilier, în oceanele planetei
Pare de necrezut, însă în oceanele planetei, voluntarii care strâng deșeuri au găsit inclusiv piese de mobilier: fotolii, canapele, dulapuri. În Australia, o organizație care adună gunoaiele din mări și oceane a avut o idee originală: să transforme deșeurile în artă.
Studiu | Munții Caucaz au pierdut zone mari de ghețari din cauza schimbărilor climatice: „Unii ar putea dispărea în câteva decenii”
Mai multe zone din lanțul muntos Caucaz ar putea să nu mai arate niciodată la fel, potrivit unui studiu care a dezvăluit că ghețarii săi au pierdut nu mai puțin de 320 de kilometri pătrați de gheață în ultimele două decenii.