Rezervația naturală din jurul lacului Amara din Buzău, care avea 803 hectare, s-a transformat într-un adevărat deșert. Flora și fauna sunt complet distruse. Un alt lac din apropiere, Balta Albă, urmează să aibă în curând aceeași soartă, din cauza schimbărilor climatice. Apele râului Buzău, care alimenta cândva aceste lacuri, au scăzut și ele la un nivel record.
Localnicii spun că motivul este seceta severă din ultimii 10 ani, produsă de schimbările climatice, dar și faptul că, în urmă cu mai mulți ani, autoritățile locale au tăiat legătura pe care lacul Amara o avea cu râul Buzău.
„A secat așa, pe parcurs. De când nu au mai fost zăpadă și ploi, clima s-a schimbat pe tot continentul. Nu mai avem zăpezi ca pe vremuri. Eu stau chiar la marginea satului și aveam zăpezi până la horn. Mergeam cu picioarele goale, era o apă foarte bună, ne scăldam, era stuf, ne duceam cu oile, spălam lâna acolo, la baltă”, a spus unul dintre localnici.
Astăzi, singurele urme de viață pe care le mai putem vedea în zonă sunt câteva păsări migratoare care obișnuiau să vină aici.
“Era ceva frumos, erau pelicani, cocostrârci, cormorani. Mâncau și ei, mâncam și noi, era frumos tare”, a spus un fost pescar.
Conexiunea cu Buzăul a fost închisă cu mulți ani în urmă, când problemele în zonă erau inundațiile, nu seceta. S-a mai păstrat un canal mic special pentru alimentarea lacului cu o motopompă de către firma care avea concesionată balta pentru pescuit, însă apele râului Buzău au scăzut la un nivel aproape record.
“Râul Buzău a fost deviat de câteva decenii. Este o lucrare care nu mai poate fi refăcută probabil, cel puțin nu acum. Și din moment ce lacul s-a alimentat strict din precipitații, în sezonul secetos, era ceva inevitabil. Din păcate, asemenea lucruri se pot întâmpla în continuare, acele lacuri care nu au suficientă apă din râuri, pârâuri sau pânza freatică pot ajunge în situații similar”, a spus Tanczos Barna, ministrul Mediului, într-o conferință la Cozieni.
“La ce peisaj ne putem aștepta în 5-10 ani? Bălțile învecinate cum este Balta Albă sau Balta Jirlăr ar putea avea aceeași soartă. Momentan sunt parțial secate și păsările sunt foarte stresate acolo ținând cont că sunt supraaglomerate, cele care au fost aici s-au relocat”, a spus Dan Turiga, activit de mediu Agent Green.
Un alt lac din apropiere, Balta Albă, va avea, cel mai probabil, aceeași soartă, în perioada următoare. De altfel, și apele râului Buzău, care alimentau cândva aceste limanuri, sunt la cote minime record.