Debitul Dunării la intrarea în țară a scăzut constant în ultimele zile, iar hidrologii estimează că săptămâna viitoare ar putea ajunge la un minim de două mii de metri cubi pe secundă.
Ei avertizează că scăderea debitului ar putea duce la un plan de restricții de navigație sau de utilizare a apei Dunării.
Scăderea debitului ar putea duce la un plan de restricții de navigație
Hidrologii mai fac apel la populație și la autorități să folosească apa fluviului cu multă responsabilitate și să elimine consumul nejustificat.
Mihai Palașcă, director tehnic Direcția Apelor Jiu Craiova: „Dunărea este în continuă scădere și această situație poate avea influențe în mai multe planuri și mă refer aici la influențe asupra mediului, asupra sistemelor de irigații, asupra alimentării cu apă. Debitul mic al fluviului Dunărea poate influența semnificativ ecosistemele, habitatele, speciile și fauna, care au legătură cu apa și care sunt dependente de apă. Trebuie amintit și faptul că un nivel mic al unui curs de apă, coroborat cu înregistrarea unor temperaturi foarte ridicate, poate declanșa fenomenul de eutrofizare, de dezvoltare foarte puternică a vegetației acvatice, cu influențe negative asupra vieții peștilor.”