Efectele secetei se văd și în bazinele de colectare și tratare a apei. La Iași, în stația de tratare a apei, se strâng tot mai puține resurse. Înainte de secetă, la bazinele ApaVital se prelucrau 4.000 metri cubi de apă pe oră. Acum, capacitatea s-a redus cu aproape 1.000 de metri cubi pe oră.
Cum se resimt efectele secetei la stația de tratare a apei Iași
Stația de tratare a apei Chirița are o instalație capabilă să prelucreze apă din râul Prut și lacul Chirița. Inițial, sistemul era proiectat să prelucreze patru mii de metri cubi de apă pe oră, dar, în momentul de față, prelucrează o valoare instantanee de 3.200 de metri cubi pe oră, în funcție de consumul populației.
„În urma secetei avansate, pe râul Prut scade nivelul apei, la fel, în lacul Chirița scade nivelul apei, însă e compensat prin sistemul nostru de repompare. Am observat, din cauza insolației puternice o concentrare în săruri dizolvate, ceea ce duce la un efort suplimentar de tratare, ce presupune un consum mai mare de energie electrică, consum suplimentar de reactivi, monitorizare suplimentară în laboratoare de flux și atenție multiplă la funcționarea echipamentului de tratare”, spune Dan Popovici, Șef Sector Stație tratare ApaVital, Iași.
Creștea timpului de tratare a apei
Timpul de tratare a apei este unul mai mare. Potrivit reprezentatului ApaVital, o moleculă de apă ce pătrunde în instalație, în mod normal, ajungea în rezervorul de apă potabilă în 12 ore. Datorită efortului suplimentar, s-a prelungit la 14 ore. Aceste două ore se traduc în efort suplimentar din partea specialiștilor stației de tratare.
Reprezentantul ApaVital asigură locuitorii Iașiului că apa potabilă de la robinet e aptă de consum și lipsită de probleme microbiologice și probleme chimice, dar este un efort mai mare ca apa să rămână la aceeași calitate.
Apa se raționalizează, în continuare, în județul Iași, în mai multe localități, iar furnizorul de apă a anunțat această prelungire, până la sfârșitul lunii august.