Valul de caniculă care s-a abătut asupra Spaniei a fost cel mai intens înregistrat vreodată pe teritoriul acestei ţări, potrivit unor date preliminare publicate miercuri de agenţia meteorologică naţională (AEMET), informează Agerpres.
Acest val de caniculă, care a durat din 9 iulie până pe 18 iulie, a prezentat „cea mai puternică anomalie” de temperatură înregistrată pe teritoriul acestei ţări de la începutul înregistrărilor meteorologice, în 1975, potrivit lui Beatriz Hervella, purtătoare de cuvânt a AEMET.
Sinonim într-o oarecare măsură cu intensitatea unui episod canicular, o anomalie reprezintă diferenţa dinte temperatura medie care marchează începutul valului şi maxima înregistrată în timpul episodului. S-a ridicat la 4,2 grade, cea mai mare valoare înregistrată vreodată.
„Vorbim totodată, de cel puţin, al treilea (val de caniculă) ca durată” după cel din 2015 (26 de zile) şi 2003 (16 zile), dar durata sa ar putea într-un final să „crească”, a adăugat Beatriz Hervella.
De fapt, deşi în mod oficial valul de căldură, în timpul căruia temperaturile au depăşit 45 de grade Celsius, s-a încheiat luni în Spania, mercurul termometrelor a coborât relativ puţin în zilele următoare, iar AEMET ar putea aşadar să estimeze a posteriori că valul a continuat.
Aceste temperaturi excepţional de ridicate au declanşat incendii gigantice începând cu săptămâna trecută pe teritoriul ţării, unul dintre acestea ducând al moartea unui pompier şi a unui cioban în apropiere de Zamora (nord-vest).
Cel mai recent focar care îngrijorează autorităţile a fost declarat luni în Aragon (nord-est). A devastat până la această oră mii de hectare şi a dus la evacuarea a 1.700 de persoane. Circulaţia pe tronsonul feroviar care leagă Madridul de Barcelona fost reluată după o întrerupere temporară cauzată de incendiu, dar alte rute erau în schimb nefuncţionale miercuri.
ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE
Agenda climatică, în cel mai cald an din istorie. Liderii din întreaga lume participă la COP29, conferința schimbărilor climatice
Summitul COP29 începe săptămâna viitoare în capitala Azerbaidjanului, Baku. Lideri din toată lumea sunt așteptați să se reunească timp de cinci zile pentru a găsi soluții la schimbările climatice.
Prognoză meteo. O iarnă blândă, neobișnuit de caldă, cu ninsori reduse în România
Anul acesta vom avea o iarnă blândă, neobișnuit de caldă, cu ninsori reduse. Estimarea vine de la Serviciul Copernicus privind schimbările climatice, care arată că în întreaga Europă se vor înregistra temperaturi ridicate în acest sezon.
Cum va fi vremea în următoarele patru saptămâni. Prognoza meteo pentru perioada 14 octombrie - 11 noiembrie 2024
Valorile termice vor fi apropiate de cele normale perioadei în cea mai mare parte a ţării, în următoarele patru săptămâni, în timp ce regimul pluviometric va avea o tendinţă deficitară în regiunile vestice şi sudice, conform prognozei emise de Administraţia Naţională de Meteorologie.
Berea, pusă în pericol de climă. Cultivatorii de hamei din Germania își văd culturile reduse de la an la an
Pentru mulți oameni una dintre desfătările verii este a bea o bere rece. Numai că și aceasta plăcere este pusă în pericol de schimbările climatice. Producătorii nemți se confruntă în ultimii ani cu dificultăți în producerea hameiului, un ingredient de bază în producerea berii.
După ciclonul Boris, furtuna Ashley aduce un val de aer polar și ploi puternice în România, „în paralel cu viitura care vine pe Dunăre”
Debitul Dunării va ajunge la nivelul maxim la 1 octombrie, anunță autoritățile, iar furtuna „Ashley”, care vine după ciclonul Boris, va aduce un val de aer polar și posibile coduri roșii de ploi, în țară.
Furtuna Boris, rezultat al schimbărilor climatice. Fenomenele extreme ar putea să lovească mai des țările Europei Centrale
Furtuna Boris și inundațiile devastatoare care au lovit țările din Europa Centrală au fost în mare parte provocate de schimbările climatice, potrivit celui mai recent studiu de specialitate.
Climate Change Summit lansează „Immersive Call to Climate Action” - o experiență imersivă care provoacă la acțiuni urgente pentru un viitor verde
Climate Change Summit (CCS), cel mai mare eveniment din Europa Centrală și de Est dedicat soluțiilor pentru schimbările climatice, ce va avea loc între 15 și 17 octombrie, prezintă în premieră „Immersive Call to Climate Action”.
Vara lui 2024, cea mai călduroasă din istorie. În multe orașe din Europa s-au înregistrat temperaturi de peste 48 de grade Celsius
Vara aceasta a fost cea mai călduroasă din istorie la nivel global - anunță Copernicus, agenția europeană care monitorizează temperatura și efectele schimbărilor climatice.