Superbii fluturi monarh, care îi bucură pe pasionați an de an cu spectacolul naturii pe care îl oferă, au fost plasați pe Lista Roșie a speciilor amenințate. Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii spune că insectele colorate în portocaliu și negru sunt acum recunoscute în mod oficial ca fiind pe cale de dispariție.
Fluturii monarh trăiesc în SUA și în Canada, dar în fiecare toamnă își părăsesc locurile de origine pentru a face o impresionantă călătorie de 4 mii de kilometri spre partea sudică a continentului american. Își petrec iarna adunați ciorchine în copacii din Mexic și California. Insectele sunt în pericol, iar organizația pentru conservarea naturii spune că populația lor s-a redus cu un procent estimat între 22 și 72% în ultimii zece ani.
Influența schimbărilor climatice
„Cunoaștem mărimea populației, cunoaștem rata de declin și cunoaștem amenințările - între Mexic, unde sunt amenințați de pierderea pădurilor, în teritoriul limitat pe care îl ocupă, și până la zona de reproducere unde știm că amenințările pot variază de la utilizarea pesticidelor, erbicidelor, pierderii habitatului și schimbărilor climatice,” a declarat Nick Haddad, cercetător fluturi, Universitatea de Stat din Michigan.
Cercetătorii spun că includerea pe lista speciilor în pericol este un lucru bun pentru că atrage atenția asupra declinului populației de fluturi și se poate acționa pentru stoparea lui. Totuși, speciile migratoare, al căror habitat se desfășoară pe mii de kilometri, sunt greu de gestionat.
„Speciile migratoare, așa cum se întâmplă în cazul fluturilor noștri, sunt mult mai greu de influențat decât speciile care ocupă zone mult mai restrânse," a explicat Russel Hobson, ecologist.
Schimbările climatice pun în pericol multe specii de insecte, iar declinul a ajuns la cote îngrijorătoare pentru biologi, de până la 2% pe an. Ecologiștii au atras atenția și cu privire la pericolul în care se găsesc albinele, iar o petiție care cere Comisiei Europene măsuri concrete a atins peste un milion de semnături.