GHIDUL ALEGĂTORULUI
Prezidențiale 2025. Diaspora va avea tot trei zile de vot, însă nu va mai putea vota după închiderea urnelor în România
Guvernul aprobă astăzi calendarul alegerilor prezidețiale 2025, care vor fi organizate pe 4 mai - primul tur și 18 mai - al doilea tur. Românii din diaspora vor avea la dispoziție trei zile pentru a vota, însă în ultima zi, duminică, ei nu vor mai putea vota după închiderea urnelor în România.
Cum arată lista posibililor candidați la alegerile prezidențiale 2025
Potrivit calendarului electoral, până la finalul lunii martie ar trebui să știm ce candidați se vor regăsi pe buletinul de vot pentru alegerile prezidențiale. Cum arată lista posibililor candidați la alegerile prezidențiale 2025.
ALEGERI 2025
Dominic Fritz: USR va face parte dintr-un guvern care îşi asumă reforme sau nu va face parte
Dominic Fritz, prim-vicepreşedintele USR, a declarat, miercuri, că USR va face parte dintr-un guvern care îşi asumă reforme sau nu va face parte din acesta. El a mai spus că partidul o susţine în continuare pe Elena Lasconi drept candidat la preşedinţie.
INTERVIU. Kelemen Hunor: Dacă avem o Hotărâre de Guvern până în 29 decembrie, atunci putem organiza alegeri prezidențiale în 16 și 30 martie
Liderul UDMR, Kelemen Hunor a vorbit, în cadrul unui interviu acordat Euronews România, despre întâlnirea de ieri care a parafat două hotărâri importante: un candidat comun la prezidențiale și o guvernare în formulă extinsă: PNL – PSD – USR – UDMR – minorități.
Ce au discutat partidele despre candidatul comun la alegerile prezidențiale 2025. Surse: Sondaj pentru găsirea acestuia
PSD, PNL, USR, UDMR şi minorităţilor naţionale se arată dispuse să susțină un posibil candidat comun pro-european la alegerile prezidențiale. Este rezultatul negocierilor de marți de la Guvern între reprezentanții partidelor.
Mircea Geoană, despre pericolul rusesc: Moscova știe să amplifice fracturile din societate, dar problemele sunt interne
Fostul secretar general adjunct al NATO, Mircea Geoană, atrage atenția asupra modului în care Rusia interferează în alegerile din diverse state, folosindu-se de vulnerabilități interne.
Bloomberg: Reţea secretă înființată pe Facebook pentru a-i viza pe alegătorii români, prin promovarea extremiștilor
Un raport citat de Bloomberg dezvăluie că o rețea de pagini Facebook a desfășurat o amplă campanie de reclame politice împotriva candidatei pro-europene Elena Lasconi și în favoarea unor figuri extremiste, precum Călin Georgescu, înaintea alegerilor prezidențiale din România.
Lista noilor parlamentari ai României. Cine a intrat în Camera Deputaților, cine a intrat în Senat
După alegerile parlamentare din luna decembrie, Parlamentul României va fi format din 446 de membri: 312 deputați și 134 de senatori. Parlamentul nou ales se întruneşte, la convocarea Preşedintelui României, în cel mult 20 de zile de la alegeri.
Ce urmează după anularea alegerilor prezidențiale: desemnarea premierului, formarea noului Guvern și noul calendar al alegerilor
Alegerile prezidențiale au fost anulate de Curtea Constituțională a României, iar întregul proces electoral va fi reluat de la zero. Acest lucru înseamnă că alegerile vor fi organizate cel mai probabil în primăvara anului viitor.
Călin Georgescu și George Simion au mers simbolic la secțiile de votare și au depus lumânări
Călin Georgescu și George Simion au depus, duminică, lumânări la secțiile de votare unde ar fi trebuit să voteze, dacă alegerile prezidențiale nu ar fi fost anulate. Ambii foști candidați au contestat la Înalta Curte de Casație și Justiție decizia CCR de anulare a turului 1 al alegerilor.
Lasconi, criticată pentru reacția ei, după decizia CCR. Șefa USR a fost acuzată că își urmărește doar propriile interese
Criticile aduse de Elena Lasconi deciziei CCR, de anulare a alegerilor, au atras la rândul lor alte reacții negative. Deputata PSD Cristina Rizea a acuzat-o pe șefa USR că își urmărește doar propriile interese și nu ține cont de interesul național.
Theodor Paleologu îl acuză pe Călin Georgescu de trădare de țară. „E o suspiciune foarte serioasă”
Călin Georgescu, candidat independent la președinție, a recurs la „o minciună atât de prostească” prin faptul că a declarat zero lei cheltuieli electorale, a declarat Theodor Paleologu, fost ministru al Culturii, la Euronews România.
Promovarea lui Călin Georgescu, un „dopaj electoral”. Sociologul Dan Jurcan: „Aici a fost înșelăciunea în toată această cursa electorală”
Călin Georgescu, candidat independent la alegerile prezidențiale, ar fi avut parte de un „dopaj electoral prin faptul că au fost cheltuieli netransparente”, a declarat sociologul Dan Jurcan, la Euronews România.
„Întrebați porcul!” - răspunsul lui Greblă la o întrebare privind rămânerea sa în funcție. Șeful AEP a fost fotografiat alături de apropiații lui Georgescu și Simion
Toni Greblă, președintele Autorității Electorale Permanente (AEP), a declarat, vineri, că a participat la o tăiere a porcului în urmă cu doi ani, într-un moment în care nu știa că „o să fie alegeri acum, când nu știam cine pe cine susține”.
DIICOT: Dosar penal in rem pentru tentativă de acces ilegal în sistemul informatic, după anularea alegerilor
DIICOT deschide dosar penal in rem, în urma analizei informațiilor rezultate din documentele desecretizate care au fost prezentate în cadrul ședinței CSAT din data de 28 noiembrie 2024 privind desfășurarea procesului electoral pentru funcția de Președinte al României.
Ce se întâmplă după ce expiră mandatul lui Klaus Iohannis, în absența unui președinte ales. Varianta de lucru este cu noul șef al Senatului, interimar
Anularea alegerilor de către CCR ridică întrebarea cine va asigura interimatul funcției de președinte al României, după ce expiră mandatul lui Klaus Iohannis.
Elena Lasconi: Decizia CCR este ilegală, imorală, zdrobește însăși esența democrației: votul”
Elena Lasconi, candidatul USR la alegerile prezidențiale, a declarat că decizia Curții Constituționale prin care a fost anulat primul tur al alegerilor prezidențiale „este ilegală, imorală și zdrobește însăși esența democrației”.