ACTUALITATE
Minivacanța de Paște se încheie cu amenzi pentru șoferii care nu au respectat limita de viteză
Șoferii care s-au întors spre casă după minivacanța de Paște au fost întâmpinați pe principalele artere de agenții de la Poliția Rutieră. În perioada de sărbători, drumurile au fost supravegheate zilnic de 1.600 de polițiști.
Comisia Europeană anchetează ajutorul financiar dat de statul român companiei Blue Air
Ajutorul financiar acordat de statul român companiei aeriene Blue Air, în 2020, de guvernul Orban, este investigat de Comisia Europeană. Experții vor să afle dacă anumite măsuri de sprijin au respectat normele europene.
Cod galben de inundaţii pe râuri din sudul şi sud-vestul ţării. Care sunt zonele cu cel mai mare risc
Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis luni o avertizare Cod galben de inundaţii valabilă până miercuri pe râuri din 14 bazine hidrografice din sudul şi sud-vestul ţării.
Peste 2.000 de apeluri la ambulanță de Paște. Recomandările medicilor și nutriționiștilor
Peste 2.000 de români au sunat la salvare, de Paște. De sărbători, medicii ne atrag atenția să mâncăm cumpătat, oricât de tentantă ar fi masa festivă. Numărul celor care ajung la spital pentru probleme digestive este mai mare decât în zilele obișnuite.
Peste 420.000 de persoane au pensii și indemnizații speciale în România. Suma derizorie, primită de veteranii de război
În luna martie, nu mai puțin de 420.512 persoane beneficiau de pensii şi indemnizaţii prevăzute de legi speciale, arată datele centralizate de Casa Naţională de Pensii Publice.
Grădina Botanică din București, oază de relaxare de Paște. Vizitatorii au putut admira mii de lalele înflorite. GALERIE FOTO
În prima zi de Paște, deși s-au anunțat ploi, unii români au preferat totuși să meargă în parcuri și grădini, pentru a se relaxa. În București, în această dimineață, la Grădina Botanică, localnici, dar și turiști străini, au mers să admire mii de lalele înflorite.
Pieton accidentat mortal de un autobuz STB. Șoferul și-a continuat drumul, până a fost oprit de polițiști
Șoferul unui autobuz al Societății de Transport București (STB), care circula pe linia 335, este acuzat că a accidentat mortal, duminică, un pieton, pe bulevardul Nicolae Grigorescu din Sectorul 3
REPORTAJ VIDEO. Viața călugărilor români de pe Muntele Athos, tărâmul sfânt supranumit ”Grădina Maicii Domnului”
Sunt locuri pe Pământ unde timpul încă are răbdare. Un astfel de tărâm este Muntele Athos din Grecia, bastionul creștinismului ortodox. O fâșie abruptă și stâncoasă care se înfige în Marea Egee, unde ritmul vieții este cu foarte puțin diferit față de cum era în urmă cu un mileniu.
Aplicație pentru scrierea amenzilor rutiere. Șoferii vor putea să plătească pe loc contravenția, cu cardul
Polițiștii ar putea avea o aplicație în care să scrie amenzile. Aceasta ar ușura munca agenților din trafic, de exemplu, care scriu de mână peste un milion de procese verbale de contravenție pe an.
Milioane de ortodocși au primit Lumina Sfântă, adusă de la Ierusalim
Milioane de români au primit cu bucurie vestea învierii lui Hristos. "Adevărat a înviat!", a fost răspunsul care a răsunat la miezul nopții în toate bisericile ortodoxe din țară, atunci când credincioșii au mers să ia Lumina Sfântă adusă de la Ierusalim.
INTERVIU VIDEO. Motivele Marii Schisme și ce mai înseamnă religia astăzi. Jurnalistul Vitalie Cojocari, în dialog cu un cercetător în istoria religiilor și cu preoți
Jurnalistul Euronews România, Vitalie Cojocari, a încercat să afle răspunsuri la întrebările esențiale ale creștinismului. A stat de vorbă cu un cercetător în istoria religiilor și cu preoți încercând să deslușească în ce mod se poate raporta astăzi umanitatea la credință.
Ziua Mondială a Artei, un prilej pentru celebrarea creativității. Data a fost aleasă în memoria lui Leonardo da Vinci
De Ziua Mondială a Artei, sunt sărbătorite toate domeniile creative, așa cum au fost ele stabilite în Grecia Antică: arhitectura, pictura, sculptura, muzica, literatura şi dansul, cărora, în anul 1911, li s-a adăugat și cinematografia.
Cum să evităm risipa alimentară de Paște. Un român aruncă la gunoi aproximativ 75 de kilograme de mâncare anual
Putem găti de Paște fără să aruncăm mâncare. Trebuie doar să ne organizăm mai bine, în așa fel încât să nu mai facem mai multă mâncare decât trebuie și să refolosim resturile alimentare în alte rețete.
Aglomerație în piață înainte de Paște. Produsele tradiționale, scumpite pe ultima sută de metri
A fost aglomerație în piețe cu câteva ore înaintea Paștelui. Cumpărătorii au avut, însă, o surpriză la rafturi: unii comercianți au mărit prețurile pentru anumite produse, față de zilele trecute.
Paștele în Primul Război Mondial. Soldații români erau vizitați de Regina Maria, care le făcea cadouri simbolice
În aprilie 1917, tragedia Primului Război Mondial alungase orice bucurie a sărbătorilor de Paște. Soldații români, aflați pe front, erau măcinați de boli, iar singura lor realitate erau de fapt dramele camarazilor de război, suferința și moartea.
Lumina Sfântă a ajuns în România de la Ierusalim și va ajunge în fiecare parohie
Este ultima zi a Săptămânii Patimilor, iar creștinii se pregătesc pentru slujba de Înviere. Lumina Sfântă va fi adusă de la Ierusalim, în această seară şi va fi oferită reprezentaților bisericilor prezenţi la Aeroportul Internaţional Henri Coandă.
Purtătorul de cuvânt al BOR: ”La biserică nu te întreabă nimeni ce orientare sexuală ai, doar noua lege a învățământului i-ar pune pe elevi să ridice mâna să spună”
Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române a declarat, vineri, în direct la Euronews România, că ”Biserica nu intervine în spațiul intim al nimănui”, iar în lăcașurile de cult ”nu te întreabă nimeni ce orientare sexuală ai”.
Masa de Paște poate conține peste 160 de E-uri. Preparatele cu aditivi care pot fi un pericol pentru sănătate
La tradiționala masă de Paște pot fi consumate până la 163 de E-uri, 208,6 grame de zahăr şi 31,6 grame de sare, arată o analiză publicată vineri de reprezentanţii asociaţiei InfoCons.
Petre Daea cere intervenția Comisiei Europene în cazul importului masiv de cereale din Ucraina. ”România merită sume mai importante”
Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a discutat în format online cu omologii săi din Polonia, Bulgaria, Cehia, Slovacia și Ungaria despre importul masiv de cerealele ieftine din Ucraina.
Cum poate fi revitalizat turismul din România. Ministru: ”Are nevoie de onestitate, nu de bârfe”
Turismul din România are nevoie de ”adevăr, nu de senzațional”, ”bârfe sau de știri false”, consideră ministrul Antreprenoriatului şi Turismului. Daniel Cadariu ar vrea ca românii să fie ”sinceri și să facem tot ce putem pentru a ne susţine ţara”.
Perioada Paștelui a crescut comenzile online. Românii preferă livrările la easybox
La fel cum se întâmplă și de Crăciun, sau de Black Friday, volumul coletelor și expedierilor de pachete crește foarte mult și cu ocazia sărbătorilor de Paște. Curierii muncesc mai mult, dar se bucură de avantajul că traficul auto este redus.
Se scumpește asigurarea obligatorie PAD. Prețul poliței pentru locuințele tip A crește la 130 lei/an
Deputații au adoptat miercuri un proiect de lege privind asigurarea obligatorie a locuințelor (PAD) împotriva cutremurelor, alunecărilor de tren și inundațiilor. Astfel, suma asigurată pentru o locuință de tip A este de 100.000 de lei, iar pentru o locuință de tip B este de 50.000 de lei.
Încondeiatul ouălor, tradiție străveche de Paște, dusă mai departe de copiii dintr-o localitate din Iași
Într-o localitate din Iași, copiii sunt învățați cum să încodeieze ouăle. Ideea unor astfel de ateliere aparține preotesei din sat care a vrut să-i inițieze pe copii în acesată tradiție straveche.
Cum vor circula trenurile în perioada de Paște. CFR Călători anunță suplimentarea vagoanelor
În timp ce o parte dintre români își vor petrece vacanța de Paște acasă, ceilalți preferă stațiunile montane sau marile orașe pentru a se relaxa. CFR Călători anunță suplimentarea vagoanelor pentru perioadele de trafic intens și oferă călătorilor recomandări.
Românii din diaspora se întorc acasă de Paște. Aproape 6.000.000 de români sunt plecați în străinătate, potrivit MAE
Românii plecați la muncă în străinătate se întorc în țară de Paște. Cei mai mulți vin din țările în care sunt și cele mai mari comunități de români, precum Italia sau Marea Britanie.