Asigurarea obligatorie a locuinței prin polița PAD se scumpește de la 100 de lei la 130 de lei pe an pentru apartamentele sau casele de tip A, cele mai rezistente la dezastrele naturale.
Majorarea a fost adoptată săptămâna aceasta în plenul Camerei Deputaților, care este for decizional. Scumpirea îi va afecta pe cei care locuiesc în oraș, unde 96% dintre locuințe sunt de tip A, dar și pe românii cu credite în derulare.
În ciuda creșterii prețului, despăgubirea maximă pe care o pot primi asigurații în caz de cutremur, inundații și alunecări de teren a rămas aceeași: echivalentul a 20.000 de euro. Neschimbată este și valoarea poliței PAD pentru locuințele de tip B, din chirpici: 50 de lei pe an, cu o despăgubire de cel mult 10.000 de euro.
În prezent, doar 1,9 milioane de locuințe sunt asigurate împotriva dezastrelor naturale, dintr-un fond locativ de 9,6 milioane, adică 1 din 5 imobile.
Majorarea primei anuale, adoptată în Camera Deputaților
Deputații au adoptat miercuri un proiect de lege privind asigurarea obligatorie a locuințelor (PAD) împotriva cutremurelor, alunecărilor de tren și inundațiilor. Astfel, suma asigurată pentru o locuință de tip A este de 100.000 de lei, iar pentru o locuință de tip B este de 50.000 de lei. De asemenea, prima anuală crește la 130 de lei în cazul locuințelor de tip A, iar în cazul locuințelor B va costa 50 de lei.
Potrivit Agerpres, proiectul de lege aprobat de Camera Deputaților are ca obiect de reglementare introducerea posibilităţii încheierii contractului PAD în cadrul aceluiaşi contract cu alte asigurări facultative emise de alţi asigurători în sistem de coasigurare, a clarificării obligativităţii încheierii contractului PAD pentru toate imobilele cu destinaţia de locuinţe, indiferent dacă acestea sunt sau nu utilizate în acest scop, a modificării unor prevederi cu privire la dreptul de despăgubire în cazul construcţiilor la care au fost realizate modificări neautorizate asupra structurii de rezistenţă, precum şi stabilirea cuantumului despăgubirii de la asigurătorii care au eliberat contractul PAD.
Deputaţii au eliminat din inițiativă un amendament introdus la Senat, potrivit căruia se considera dezastru natural şi furtuna, pe lângă cutremur, alunecare de teren şi inundaţii.
Principalele schimbări privind asigurarea obligatorie PAD, adoptate de Camera Deputaților
În varianta proiectului adoptată de Camera Deputaților se menționează că dezastru natural este forma de manifestare a riscurilor de cutremur de pământ, alunecare de teren şi inundaţii ca fenomene naturale, care generează prejudicii materiale.
"Se propune eliminarea riscului de furtună având în vedere faptul că acest risc nu este unul semnificativ pentru întreaga suprafaţă a României şi nu există studii cu privire la probabilitatea de producere a acestora", au explicat deputaţii.
Proiectul de lege mai menţionează că persoanele fizice şi juridice asigură împotriva dezastrelor naturale, în condiţiile prezentei legi, toate construcţiile cu destinaţia de locuinţă, înregistrate cu această destinaţie în evidenţele organelor fiscale, din mediul urban sau rural, aflate în proprietatea acestora şi pentru care s-a păstrat în fapt destinaţia de locuinţă.
"Pentru contractele anuale, suma asigurată care se acordă în temeiul prezentei legi, denumită în continuare sumă asigurată obligatoriu, este: 100.000 lei pentru fiecare locuinţă de tip A, 50.000 lei pentru fiecare locuinţă de tip B", se mai arată în proiect.
Primele anuale cuvenite pentru sumele asigurate sunt de 130 lei pentru suma prevăzută la locuinţele de tip A şi 50 de lei pentru cele de tip B.
Proiectul de lege a fost adoptat şi de Senat, iar Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz.
Vicepreședinte ASF: majorarea prețului poliței PAD, necesară din cauza inflației
Propunerea de schimbarea a legii a fost făcută de compania de asigurări PAID.
Cristian Roșu, vicepreședintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) a fost prezent la discuțiile din ședința Comisiei și a explicat că majorarea prețului asigurărilor PAD este necesară din cauza inflației.
"(Valoarea primei) a fost stabilită în anul 2008. Din acel moment şi până în 2023, toată perioada de inflaţie care a fost în aceşti ani, nu a mai fost înglobată, iar compania de asigurări PAID trebuie să-şi constituie rezerve, a afirmat Cristian Roşu.
Întrebat care este motivul pentru care valoarea despăgubirilor în caz de calamitate a rămas 20.000 euro, Roșu a afirmat că şi această valoare va fi modificată în perioada următoare.
"În acest moment, se renegociază contractele de reasigurare după cutremurele din Turcia şi Siria, toate companiile mari de reasigurări, că sunt foarte puţine care asigură dezastre, şi-au scumpit foarte mult aceste reasigurări, drept pentru care nu putem încă să vedem care ar fi costul acestei asigurări. (...) Şi aceste valori de 20.000 euro şi de 10.000 euro vor fi crescute în perioada următoare, dar după ce vom ştii exact care sunt noile viziuni ale reasigurătorilor, pentru că dezastrele trebuie neapărat reasigurate", a completat vicepreşedintele ASF, potrivit sursei citate.
De asemenea, Cristian Roşu a afirmat că suma de 20.000 del ei este acordată în condițiile de daună totală, amintind că ”şi în cutremurele care au fost în Gorj nu s-au semnalat daune totale”.
Potrivit lui Roşu, "în perspectiva următoare, aceste sume se vor majora cu siguranţă", dar nu se poate spune cu ce procent, având în vedere noile evaluări.
Cât despre faptul că nu se poate repara cu 20.000 euro structura unui imobil afectat, Cristian Roşu a dat de înțeles că "trebuie să ne gândim că o casă trebuie să aibă şi asigurare facultativă. Noi discutăm de un minim necesar în care poţi să ajuţi".