Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Românii din diaspora se întorc acasă de Paște. Aproape 6.000.000 de români sunt plecați în străinătate, potrivit MAE

Românii plecați la muncă în străinătate se întorc în țară de Paște. Cei mai mulți vin din țările în care sunt și cele mai mari comunități de români, precum Italia sau Marea Britanie.

În această perioadă, numărul persoanelor care intră în țară este de peste 80.000 pe zi, mai mare decât în alte perioade. Pentru a nu se forma cozi uriașe la granițe și în aeroporturi, aproape 4.000 de polițiști sunt la datorie.

Emoție pe Aeroportul Otopeni

Mânați de dor, mulți dintre românii plecați la muncă peste hotare se întorc acasă pentru a sărbători Paștele alături de cei dragi. La terminalul Sosiri, din Aeroportul Otopeni, este forfotă mare, în aceste zile.

Cu mic, cu mare, rudele și prietenii celor care se întorc în țară vin să-i întâmpine la aeroport, inclusiv cu flori. Așa a fost așteptată și Dana de soțul ei.

"E cel mai romantic soț dintotdeauna. De 10 ani lucrez în Anglia, ca asistentă medicală. Sunt mulțumită de sistem, este foarte bine", spune Dana.

Andreea lucrează în Dubai și a venit acasă pentru 10 zile. Mama ei a fost foarte emoționată când a văzut-o.

"N-am mai fost de vreo nouă luni acasă. Partea asta e dificilă. Mai dificil o să fie când o să mă duc înapoi acasă acolo. Tot ce ne lipșește în timpul anului cred că o să avem acum de Paște, inclusiv familia", spune Andreea.

Măsurile luate de Poliția de Frontieră

Încă de săptămâna trecută numărul celor care au intrat în țară a început să crească. Zilnic, sunt peste 80 de mii de persoane care trec granița spre România. În contextul în care se înregistrează un flux mai mare de intrări și ieșiri din țară față de zilele obișnuite, Poliția de Frontieră a luat măsuri pentru ca timpul de așteptare să fie cât mai scurt.

Alexandra Găvan, purtător de cuvânt Poliția de Frontieră: "La nivelul întregii țări, aproximativ 3.800 de polițiști de frontieră desfășoară zilnic, în această perioadă, activități de supraveghere și control la frontiera de stat. Un exemplu este suplimentarea personalului planificat pentru controlul documentelor, adaptată la infrastructura fiecărui punct. Dacă situația o impune, vor fi folosite inclusiv stații mobile de control."

Numărul românilor cu reședința sau domiciliul în străinătate ar fi de aproape 6.000.000, potrivit datelor Ministerului de Externe, primite de la autoritățile statelor în care se află aceștia. Însă, în realitate, numărul ar fi mai mare cu aproximativ 2.000.000, potrivit Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.

Cele mai mari comunități de români din diaspora sunt în Italia, Spania, Marea Britanie și Germania.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE