Deși mulți români sunt conștienți de impactul schimbărilor climatice, prea puțini sunt dispuși să plătească pentru a reduce impactul acestora, arată un raport al Băncii Mondiale.
În același document, experții atrag atenția că, fără sprijinul populației, nu se va putea face tranziția către energie verde.
Asta înseamnă inclusiv că vom fi nevoiți să plătim taxe mai mari pentru ca societățile din domeniul energetic să poată susțină investițiile.
4 din 10 români spun că sunt preocupați de schimbările climatice. În ciuda acestui interes crescut pentru această temă, mulți dintre români sunt dispuși să plătească pentru a atenua impactul pagubelor create de climă și mediu.
Mai puține de jumătate dintre respondenții unui sondaj ai Băncii Mondiale în România ar fi dispuși să investească în energie verde peste 1000 de dolari.
Alți 12% ar plăti jumătate din această sumă, adică 500 de dolari, este considerabil mai puțin decât necesarul estimat de investiții pentru atenuarea schimbărilor climatice și adaptarea la acestea, conform experților internaționali.
Mai multe femei decât bărbați sunt interesate de schimbările climatice, de asemenea cei ce locuiesc în orașe cu populație densă sunt mai inclinați să aloce bani.
Banca Mondială atrage atenția că eforturile de atenuare vor implica majorări ale prețurilor carbonului și potențiale creșteri tranzitorii ale prețurilor de consum și ale impozitelor. Reglementările noi ar putea presupune schimbări ale anumitor tipare de consum, iar implementarea cu succes depinde de sprijinul consumatorilor.
România s-a angajat să respecte principiile esențiale ale Pactului Verde European, să reducă emisiile gazelor cu efecte de seră, cel puțin cu 55% până în 2030 și să realizeze obiectivul de 0 emisii până în 2050.