Militanții pentru sănătate și mediu solicită interzicerea filtrelor de țigări la nivel european, afirmând că astfel ar putea fi combătută poluarea și fumătorii ar fi descurajați.
Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), mucurile de țigară sunt al doilea cel mai frecvent deșeu găsit pe plajele europene.
Anul trecut, OMS a cerut guvernelor din întreaga lume să considere filtrele de țigări ca fiind materiale plastice de unică folosință și să le interzică, deoarece acestea dăunează mediului și nu au beneficii dovedite pentru sănătate.
Produsele din tutun aruncate pe jos eliberează 7.000 de substanțe chimice toxice, iar mucurile conțin microplastice, despre care se știe că se descompun greu și poluează natura. Unele țări europene, inclusiv Olanda, cântăresc în prezent interzicerea filtrelor de țigări.
"O interzicere totală a filtrelor de țigări de unică folosință pare a fi cea mai eficientă opțiune pentru a contracara efectele dăunătoare pentru mediu ale acestui tip de gunoi", a declarat în aprilie în fața parlamentarilor olandezi Vivianne Heijnen, ministrul olandez al infrastructurii, Vivianne Heijnen.
"Nu există niciun beneficiu dovedit pentru sănătate dacă se fumează țigări cu filtru", a adăugat ea.
Cu toate acestea, Heijnen a declarat că o interdicție națională ar contraveni acordului european de liber schimb și că, în schimb, ar trebui luată în considerare o reglementare la nivel european. Ea a sugerat că aceasta ar putea fi inclusă în reînnoirea din 2026 a directivei europene privind materialele plastice de unică folosință.
"Falsa senzație de securitate”
Tot luna trecută, Consiliul Superior de Sănătate din Belgia a sugerat interzicerea la nivel european a filtrelor de țigări.
Într-un raport, acesta a susținut că filtrele le oferă fumătorilor o "senzație mai plăcută în gură" și le dau un "fals sentiment de siguranță".
Militanții pentru sănătate din Danemarca sunt de acord și s-au alăturat apelurilor de a le interzice.
"Propunem să interzicem filtrele de țigări. Ne bazăm această propunere pe înțelegerea (greșită) intuitivă că filtrele de țigări au un fel de influență protectoare. Vrem să scăpăm de această falsă siguranță", a declarat Niels Them Kjær, responsabil cu controlul tutunului în cadrul Societății daneze de luptă împotriva cancerului, pentru postul danez de televiziune TV2.
Societatea Daneză de Cancer și Asociația Daneză a Inimii se așteaptă ca țigările fără filtru să descurajeze tinerii să se apuce de fumat, potrivit Euronews Next.
"Pentru copii și tineri, este mai ușor să înceapă să fumeze dacă există un filtru pe țigară. Se evită ca tutunul să intre în gură și este pur și simplu mai plăcut să fumezi o țigară cu filtru", a declarat Kjær.
”O propunere simbolică și prostească”
Gigantul tutunului Philip Morris a respins ideea catalogând-o ca fiind "prostească".
"Este o propunere pur simbolică și prostească, făcută pentru a le face viața mai dificilă fumătorilor", a declarat pentru TV2 Christopher Arzrouni, care se ocupă de afacerile externe la Philip Morris Danemarca.
Politicienii din Danemarca au sugerat, de asemenea, o legislație mai blândă, cum ar fi o nouă taxă pe filtrele de țigări, similară cu cea pe hârtia de țigări.
În Olanda, guvernul a respins însă o propunere de sistem de depozit prin care fumătorii ar primi bani pentru a preda mucurile de țigară. Heijnen a calificat acest sistem drept nepractic și a spus că adolescenții ar putea considera că ridicarea mucurilor aruncate este o modalitate ușoară de a câștiga bani.
În timp ce militanții și politicienii își imaginează un viitor fără fum de țigară, unele companii se pregătesc deja pentru el.
Lidl plănuiește acum să elimine treptat vânzările de tutun în toată Danemarca până în 2029, ca parte a unei colaborări cu Societatea daneză de combatere a cancerului.
Începând din această vară, lanțul de magazine alimentare cu discount va elimina 20% din țigări de pe rafturile sale, iar săptămâna aceasta a deschis deja un nou magazin fără tutun în Hjørring.