Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

STUDIU - "Harta șpăgii” în spitalele din România. Cât de prezentă este corupția în unitățile medicale

În România secolului XXI, încă se iau bani în spitale pentru servicii medicale care ar trebui să fie gratuite. Iar obiceiul se practică în toata țara, asta arată “Harta Șpăgii”, realizată după datele colectate de Ministerul Sănătății. Prin comparație cu alți ani statisticile spun că fenomenul a pierdut din amploare. Oamenii care au trecut pragul unei unități medicale privesc cifrele sceptic, cred că situația e mai gravă în practică.

Ministerul Sănătății condamnă acest act și transmite un mesaj cadrelor medicale care încă mai cer bani pentru servicii teoretic gratuite.

”Să își facă datoria de medic și să aibă conștiință de om. O persoană care e în suferința are nevoie de un serviciu medical pe care îl obține necondiționat. Condiționarea unui act medical este ceva care depășește capacitatea noastră de înțelegere și de acceptabilitate,” a declarat Alexandru Rafila, Ministrul Sănătății.

România, primul loc în Europa la corupția din sistemul sanitar

Cu toate că datele arată o îmbunătățire a situație, oamenii încă se plâng că spaga nu a dispărut.

”Pot să vă spun doar că pacienții ne semnalizează și nouă astfel de situații. Această condiționare n-ar trebui să existe: primul efect este de neîncredere a cetățenilor în sistemul de sănătate, asta pentru că generalizăm și asta nu se întâmplă, sunt numai cazuri și vedem anumite regiuni, zone, nu neapărat în zonele urbane, orașele mari, spitale municipale, vedem mai mult în micul rural, orașe mai mici și spitale județene,” a explicat Radu Gănescu, președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România.

Potrivit datelor reprezentate grafic de fondatorul platformei Graphs.ro, Dragoș Vana, în luna martie 2023 cea mai gravă situație este întâlnită în județul Teleorman, unde 8,11% dintre cei care au completat chestionarul afirmă că li s-a cerut șpagă. Acesta este urmat de județele Giurgiu (7,55%), Olt (5,08%) și Argeș (4,95%). Cea mai mică valoare este înregistrată în județul Covasna, unde 0,47% dintre respondenți au spus că li s-a cerut spagă.

”Am un prieten care a făcut o operație de apendicită și era tratat cu durere efectiv până în momentul în care a băgat niște bani în buzunar și de atunci totul a fost ok,” a spus un bărbat.

România ocupă primul loc între țările europene în ceea ce privește corupția din sistemul sanitar, conform ultimului Eurobarometru pe aceasta tema publicat de Comisia Europeană.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE