Criza medicilor și asistentelor din spitalele românești este departe de a fi rezolvată. Deși situația din țara noastră arată mai bine acum decât în urmă cu câțiva ani, situaţia din Uniunea Europeană este gravă.
În unele țări din UE până la 40% din cadrele medicale vor ieși la pensie în următorii zece ani şi nu există un plan de înlocuire a acestora.
În ultimii cinci ani, România a avut o creștere a numărului de cadre medicale. În momentul de față avem 346 de medici la 100.000 de locuitori, ceea ce înseamnă că ne apropiem de media europeană. Totuși, tentația ca aceștia să aleagă spitalele din străinătate nu a dispărut. Și asta nu e tot.
"E clar că avem practic medici vârstnici, care se apropie de vârsta pensionării, și avem un grup de medici tineri, care vor intra, practic, să îi înlocuiască, dar există această separație între generații datorată migrației masive", a declarat Alexandru Rafila, ministrul Sănătății.
"Trebuie să păstram cadrele medicale pe care le avem"
România ocupă locul cinci în Europa la numărul de absolvenți ai Facultății de Medicină și locul al treilea, în ceea ce privește asistenții medicali. Dar cu toate acestea, din cauza migrației, avem nevoie de strategii, spun reprezentanții OMS, care să asigure sustenabilitatea sistemelor de sănătate, în condiţiile în care bolile cronice şi îmbătrânirea populaţiei necesită tot mai multe resurse.
"Trebuie să păstram cadrele medicale pe care le avem. Să le oferim o pregătire mai bună, să le îmbunătățim condițiile de muncă, să înțelegem ce nevoie au și la nivel profesional și la nivel personal. Să-i plătim corespunzător și să creștem atractivitatea acestei meserii.
Trebuie să ne asigurăm că cererea și oferta se află la același nivel. Acest lucru înseamna că sistemul de sănătate are nevoie de un personal care să aibă suficientă pregătire şi competenţe corespunzătoare pentru a îngriji pacienții. Prin urmare, trebuie să le oferim atât cursuri de pregătire, cât şi instrumente digitale", a declarat Hans Henri P. Kluge director regional pentru Europa.
Pentru a încerca să găsească soluții pentru deficitul de cadre medicale, Organizația Mondială a Sănătății, a redactat un document de 11 paragrafe, care va fi supus votului în Biroul Regional al OMS în perioada următoare. Regiunea europeană a instituției este formată din 53 de ţări, inclusiv cele din UE, alături de Rusia, Ucraina, Turcia şi state din Asia Centrală.