Pentru milioane de cupluri din întreaga lume, speranța de a avea un copil se diminuează de la un test de sarcină negativ la altul.
Aproximativ una din șase persoane din întreaga lume se confruntă cu infertilitatea la un moment dat în cursul vieții, potrivit unui nou raport al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), care arată că nu există vreun un continent în care situația să fie mai bună.
"Aceasta este o problemă globală care afectează oameni din toate țările și din toate straturile sociale", a declarat jurnaliștilor Dr. Gitau Mburu, cercetător în domeniul fertilității la OMS.
Organizația definește infertilitatea drept "o boală a sistemului reproducător masculin sau feminin caracterizată prin imposibilitatea de a obține o sarcină după 12 luni sau mai mult de relații sexuale regulate neprotejate".
Câte persoane se confruntă cu infertilitatea la nivel global
Conform unor estimări anterioare, între 48 de milioane de cupluri și 186 de milioane de persoane se confruntă cu infertilitatea la nivel mondial. OMS nu a actualizat aceste estimări în raportul său și a precizat că datele pe care le-a analizat, ce acoperă perioada 1990-2021, nu i-au permis să determine o tendință.
"Pe baza informațiilor pe care le avem, nu putem spune că infertilitatea este fie în creștere, fie constantă. Nu s-a ajuns încă la o concluzie cu privire la această întrebare", a declarat Dr. James Kiarie, șeful departamentului de contracepție și de asistență pentru fertilitate al OMS.
De asemenea, raportul a constatat că prevalența infertilității variază puțin de la o regiune geografică la alta. Incidența pe parcursul vieții a infertilității - ponderea unei populații care a experimentat-o vreodată în decursul vieții - a fost de 17,8% în țările cu venituri ridicate și de 16,5% în țările cu venituri mici și mijlocii.
"Infertilitatea nu discriminează"
Raportul arată că "infertilitatea nu discriminează", a declarat directorul general al OMS, Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Lupta pentru a concepe poate avea, de asemenea, consecințe mari asupra vieților persoanelor afectate, de la anxietate și depresie până la stigmatizare și violență domestică.
La un moment dat, aproximativ 12,6% din populația globală se confruntă cu infertilitatea. Procentul cel mai ridicat s-a regăsit în regiunea africană a OMS, de 16,4 %, iar cel mai scăzut în regiunea mediteraneană de est, de 10 %.
Cu toate acestea, raportul subliniază faptul că din cauza lipsei de date existente în multe țări a fost dificil să se poată compara mai în detaliu problema infertilității în întreaga lume.
Raportul face apel la îmbunătățirea modului în care se desfășoară cercetările privind infertilitatea, astfel încât datele viitoare să fie mai coerente și mai ușor de comparat.
Care sunt cauzele infertilității?
Raportul OMS nu a furnizat o defalcare a infertilității masculine și feminine. Infertilitatea poate fi cauzată de o serie de factori diferiți, fie la nivelul sistemului reproducător masculin sau feminin, fie la nivelul ambelor. În unele cazuri, cauzele infertilității rămân inexplicabile.
La nivelul sistemului reproducător feminin, infertilitatea poate fi cauzată de o gamă largă de factori, inclusiv infecții cu transmitere sexuală, trompe uterine blocate, afecțiuni la nivelul uterului, cum ar fi endometrioza, disfuncții ale ovarelor, cum ar fi sindromul ovarelor polichistice (SOPC), sau dezechilibre ale hormonilor de reproducere.
În cazul sistemului reproducător masculin, infertilitatea poate fi cauzată de infecții genitale, dezechilibru hormonal sau producție și calitate anormală a spermei.
Fertilizarea in vitro, o alternativă costisitoare
Factorii de mediu și stilul de viață, cum ar fi fumatul, consumul excesiv de alcool și obezitatea, sunt cunoscuți ca afectând fertilitatea, dar oamenii de știință suspectează, de asemenea, că expunerea la factorii poluanți din mediul înconjurător poate perturba hormonii de reproducere și poate afecta ovulele și spermatozoizii.
Deși tehnicile de reproducere asistată, cum ar fi fertilizarea in vitro (FIV), sunt disponibile de peste trei decenii, OMS arată că aceste tehnologii sunt inaccesibile și costisitoare în multe părți ale lumii, în special în țările cu venituri mici și medii, unde prețul ridicat poate împinge un cuplu în sărăcie.
În majoritatea țărilor, tratamentele de fertilitate sunt finanțate în mare parte din propriul buzunar. OMS face acum apel la guverne să îmbunătățească prevenirea, diagnosticarea și tratamentul infertilității și să asigure un acces mai echitabil la terapii precum FIV.
"Milioane de oameni cheltuie sume uriașe pentru tratamentele de combatere a infertilității, ceea ce face ca accesul la această resursă să reprezinte o problemă gravă de egalitate și adesea o cursă a sărăciei în care pot cădea cei care caută soluții", a declarat Dr. Pascale Allotey, directorul OMS pentru cercetarea sănătății sexuale și reproductive.