Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a dat asigurări, în direct la Euronews România, că domeniul sănătății nu a pierdut ”niciun ban” din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) deoarece corecția nu a fost făcută nu de la investiții, ci de la consultanță, în condițiile în care ”pentru România a fost recalculat bugetul PNRR”. Chiar dacă Ministerul Sănătății își propunere construirea și modernizarea a 27 de spitale cu acești europeni, dr. Rafila a dat de înțeles că nu vrea să fie ”demagog” spunând că toate unitățile sanitare vor fi finalizate și a dat asigurări că există o ”listă de rezervă”.
Întrebat dacă domeniul Sănătății este mai sărac prin recalcularea PNRR, Alexandru Rafila a afirmat la Euronews România că ”nu există niciun fel de pericol” deoarece ”sănătatea nu a pierdut niciun ban”.
”Sănătatea nu a pierdut niciun ban. Nu se poate problema în felul acesta. (...) Nu există niciun fel de pericol. Noi ne-am îndeplinit absolut toate țintele în termen. Am semnat o parte dinte contracte. Mă refer în primul rând la ambulatoriile de specialitate, la departamentele pentru controlul infecțiilor, la partea de neonatologie și am semnat și contracte importante.
Ne apropiem de finalizare, probabil în cursul acestei luni vom desemna toate contractele pentru 27 de spitale”, a explicat ministrul Sănătății.
Întrebat dacă spitalele vor fi construite la timp pentru a respecta termenul prevăzut în PNRR, Alexandru Rafila a afirmat că ”depinde foarte mult de complexitate”.
”Una este să construiești de la zero un institut regional de oncologie, cum e vorba de institutul din Timișoara, și cu totul altceva este să le reabilitezi complet și să dotezi un corp de clădire al unui alt spital. Sunt lucruri care sunt diferite.
Acest program are ca termen jumătatea anului 2026 ca termen de finalizare. Aceste proiecte încheiate în trei ani și ceva, dar evident că dacă lucrurile vor sta bine din punct de vedere al evoluției construcțiilor și bineînțeles este posibil (...)
Important este ca ele să fie funcționale. Să nu uităm că cea mai mare parte din aceste 27 de spitale aprobate de Guvernul României și agreate de UE sunt în subordinea autorităților locale sau în subordinea altor ministere și atunci practic există o responsabilitate clară a celor care sunt proprietarii acestor spitale în privința lucrărilor”, a afirmat dr. Rafila, la Euronews România.
Ministrul Sănătății a dat asigurări că autoritățile vor urmări ”îndeaproape ca acest proces să fie transparent, să fie evitată orice fel de suspiciune de corupție”.
”Dacă ea va exista, o vom sesiza cu celeritate organelor de anchetă, încât toate aceste lucruri să se întâmple conform calendarului și să nu se ajungă în situația în care să se piardă bani”, a mai spus ministrul Sănătății.
Alexandru Rafila: ”Corecția nu am făcut-o de la investiții, am făcut-o de la consultanță”
În acest context, ministrul Sănătății a explicat de ce a fost recalculat bugetul PNRR.
”Este reducerea bugetului PNRR, dar nu pentru Ministerul Sănătății. Pentru România a fost recalculat bugetul PNRR pentru că PIB-ul estimat în momentul semnării PNRR era un PIB mai mic. PIB-ul a fost mai mare și atunci a fost o corecție.
Corecția nu am făcut-o de la investiții, am făcut-o de la consultanță”, a mai precizat el.
Rafila, doză de scepticism privind spitalele construite cu bani din PNRR. ”În astfel de proiecte complexe există și hazard”
Alexandru Rafila a dat de înțeles că toate cele 27 de proiecte vor primi finanțare.
”Toate vor fi finanțate. Dar finanțate este una, finalizate este altceva. Sunt convins că marea majoritate din ele vor fi nu numai finanțate, ci și finalizate.
Nu vreau să fiu demagog să spun că toate vor fi finalizate. Să dea Dumnezeu să fie toate finalizate. Există și o listă de rezervă. Totdeauna în astfel de proiecte complexe există și hazard. Sper ca hazardul să fie cât mai mic”, a menționat ministrul Sănătății.
De asemenea, dr. Rafila a amintit că a fost înființată și ”Agenția de Dezvoltare a Infrastructurii în Sănătate care gestionează cele trei spitale regionale; nu sunt cele trei spitale regionale din PNRR”
”Va mai gestiona construcția și utilarea a minim alte trei spitale din această listă de 27. Avem în general contracte cu autoritățile locale - fie Consilii Județene, fie Primării.
Sunt și câteva unități de interes național, cum este Institutul Național de Boli Cardiovasculare CC. Iliescu de la București sau Institutul Regional de Oncologie Timișoara care sunt unități în subordinea Ministerului Sănătății”, a concluzionat el.
27 de unităţi medicale şi spitale ce vor fi construite, renovate şi dotate cu bani din PNRR
În februarie, Guvernul a aprobat lista celor 27 de unităţi medicale sau spitale publice care vor fi construite, renovate şi dotate prin finanţare parţială prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), conform Agerpres.
Este vorba despre investiţii care vizează asigurarea de noi servicii medicale, îmbunătăţirea calităţii serviciilor existente, precum şi investiţii în echipamente medicale pentru infrastructura sanitară nou construită sau renovată şi pentru care România are la dispoziţie peste 2,1 miliarde de euro prin PNRR.