Mai multe școli din Capitală au început pregătirile pentru săptămâna verde. Este primul an când școlile au în program o astfel de săptămână dedicată mediului. Cei mici învață despre importanța reciclării și a protejării naturii. Experții de mediu care au intrat în clase spun că, la vârsta școlară, copiii sunt mult mai receptivi decât adulții.
Începând cu anul acesta, toate școlile din România vor implementa Săptămâna Verde. Similară cu Săptămâna Altfel, dar de data aceasta, vor învăța despre mediu și sustenabilitate pe înlesul lor.
Teodora Iacob, Nature Talks: „Știm că în școli nu se fac neapărat foarte multe activități, poate acum de când începe săptămâna verde se vor face mai multe, dar sunt directori, profesori, elevi, părinți care își doresc să afle mai multe despre protejarea mediului și vor ca prin intermediul nostru să-i învețe pe copii despre protejarea mediului de mici.”
Copiii învață despre reciclare, colectare separată, tipurile de ambalaje pe care le putem recicla, despre importanța protejării naturii. Iar cei mici sunt mai receptivi decât părinții lor.
Elev: „Astăzi am învățat despre natură, s-o protejăm.”
Reporter: „Și de ce e important să facem asta?”
Elev: „Dacă nu o protejăm, poluăm aerul nostru și animalele și plantele.”
Elev: „Eu am învățat astăzi că trebuie să am grijă de natură și să nu o poluez și că trebuie să am grijă de animale și de mediul înconjurător.”
Elev: „Dacă nu am proteja-o, oamenii plantele ar muri, oameni ar muri, copacii ar muri și nu putem avea natură.”
Elev: „Să nu aruncăm de capul nostru gunoaiele pe jos.”
Elevii vor să învețe ecologie și pentru că activitățile interactive îi scot din orele clasice în care trebuie să stea cuminți.
Adina Maria Natatu, directoare: „Copiii sunt mult mai interesati de astfel de activitati pentru ca in primul rand vorbim de educatie nonformala si aici au posibilitatea nu numai sa afle informatii de specialitate ci au posibilitatea sa si exerseze anumite competente.”
Teodora Iacob spune că este important să îi educăm în privința protejării mediului de când sunt mici pentru că astfel pot să își creeze un stil de viață în această direcție.
Teodora Iacob, Nature Talks: „Noi lucram in special cu clasele a doua a treia a patra a cincea si copiii sunt foarte receptivi. Ei sunt deschisi si inteleg chiar daca sunt micuti, care este impactul gesturilor lor asupra naturii.”
La școala Eremia Grigorescu din Capitală, cei mici sunt deja obișnuiți cu lecții despre protejarea mediului. Anul trecut au plantat copaci și flori chiar în curtea școlii.
Adina Maria Natatu, directoare: „Am zis sa continuam aceste activitati pentru ca pana la urma vorbim de educatia pt viata vorbim de viitorii cetateni. Copiii acestia au si ei nevoie atunci cand vor fi adulti si vor avea proprii lor copii, sa traiasca intr un mediu sanatos, intr un mediu nepoluat.”
În România s-a introdus disciplina opțională de educație ecologică. Începând cu luna februarie, toate școlile din țara noastră vor avea săptămâna verde.