Pe 30 noiembrie, se va inaugura primul sistem PET într-un dispozitiv automat de colectare a ambalajelor, a declarat ministrul Mediului, Mircea Fechet. Asigurările vin după ce compania responsabilă de implementarea sistemului garanție-returnare a cerut o amânare a datei limită de funcționare a sistemului. prin sistemul de Garanție-Returnare, vom putea să ne recuperăm garanția de 50 de bani dată pentru ambalajele de sticlă, plastic, sau metal. România este codașa Europei în ceea ce privește reciclarea.
Sistemul de garanție-returnare, cel mai mare proiect dintre sectorul public și privat din România, va demara la timp, promite ministerul Mediului. Sunt alocate peste 85 de milioane de euro. Scopul: șapte miliarde de deșeuri să fie reciclate anual cu ajutorul acestui sistem. Punctele de reciclare vor fi amplasate în magazine sau hipermarketuri iar în momentul în care clienții vor returna ambalajele vor primi înapoi o sumă din costul produselor.
Pentru fiecare pet reciclat vom primi înapoi 50 de bani
Teoretic din data de 30 noiembrie pentru fiecare pet, sticlă sau cutie de aluminiu returnată ar trebui să primim înapoi 50 bani, sumă pe care o plătim în plus la cumpărarea produsului. În program se vor înscrie peste 80.000 de comercianți, deci acest lucru îl vom putea face în toată țara, inclusiv la magazinele mici din comune sau sate. Acolo însă selectarea se va face manual, adică vânzătorii vor fi cei care vor primi recipientele și vor returna cei 50 bani cumparatorilor.
Inițial, proiectul trebuia să fie gata pe 1 ianuarie 2021, dar a fost amânat de două ori. Compania responsabilă de implementarea sistemului cere însă, din nou, un alt termen de finalizare a proiectului. De această dată, Guvernul spune nu.
Mircea Fechet, ministrul Mediului: ”Rămâne termenul la care sistemul garanție-returnare va porni în România. Acest termen nu este negociabil, iar eu consider că o țară nu se poate construi din amânări. Mă refer la amânări, pentru că acest sistem a tot fost amânat. La 30 noiembrie voi introduce primul PET într-un echipament de colectare automată a acestor ambalaje și programul va funcționa.”
Românii reciclează doar 11% din totalul deșeurilor
Țara noastră este pe ultimul loc în Uniunea Europeană la capitolul reciclare. Reciclăm doar 11% din totalul deșeurilor, iar în cazul acestor recipiente:peturi, sticle, cutii de aluminiu, ajungem la 40%.
Raul Pop, expert reciclare deșeuri: ”Per ansamblu, ambalajele în România se reciclează undeva la 40% din totalul ambalajelor care intră în piață. Prin comparație sistemele de garanție-returnare din statele unde deja funcționează reușesc să recupereze din piață mai mult de două ori decât o făceam noi acum prin colectarea separată. 90-95% în anumite țări, deci diferența este foarte mare.”
Compania RETURO, responsabilă de implementarea sistemului a fost invitată la discuții de către Ministrul Mediului, ca să găsească soluții pentru ca proiectul să pornească la timp. Compania susține că are nevoie de 17 centre de sortare, deși inițial credea că ajung doar șase. O lansare prematură a Sistemului de Garanție Returnare va periclita încrederea în sistem pentru toți cei implicați, de la producători, importatori, comercianți și consumatori, susține compania.