Mai este un an până când toate sticlele de răcoritoare sau de apă vor avea obligatoriu capacul atașat. Unele companii au început deja să implementeze în țara noastră noul sistem. Românii au păreri împărțite, unii aprobă decizia, alții o resping. Experții de mediu spun că de multe ori, capacele ajung să fie aruncate separat de sticle, fiind un pericol real pentru unele animale, care le percep ca fiind hrană.
Până în iulie 2024, toate sticlele de băuturi până în trei litri vor fi vândute, doar dacă au capacul atașat.
Nu doar România trebuie să facă această schimbare, ci toate statele membre ale Uniunii Europene. Țări precum Germania sau Italia au implementat deja această măsură de ani buni.
Alice Nichita, director de sustenabilitate: Capacul atașat de sticlă permite astfel o colectare mai ușoară a sticlelor de PET și în vederea transmiterii și trimiterii lor la reciclare. Facilitează acest proces de colectare și reciclare a sticlelor de PET, inclusiv cu capacul. Într-adevăr, poate părea deranjant la început, până când te obișnuiești cu această mică schimbare.
Părerile sunt împărțite în rândul românilor
”Nu sunt așa de ușor de desfăcut, iar pentru un bătrân sunt și mai greu.”
”Nașpa. Mai bine erau înainte.”
”Noile capace sunt foarte bune, pentru că nu le mai pierdem.”
”Am înțeles care este conceptul, dar în continuare mi se pare că este incomod. Să spunem că este un compromis pe care vrem sau nu vrem, îl acceptăm.”
” O idee destul de bună, pentru că nu se mai aruncă inutil capace de plastic.”
De multe ori oamenii aruncă sticlele separat de capac, iar gestul poate să pună în pericol viața animalelor.
Raul Pop, expert de mediu: Când mergi la plajă, când te uiți prin nisip găsești o sumedenie de astfel de capace. De asemenea, s-au descoperit inclusiv în stomacul păsărilor care sunt atrase de culoare, de faptul că sunt mici și pot fi înghițite. Și le înghit și mor.
Aceeași situație este și în cazul animalelor marine care confundă plasticul cu peștii
Un studiu recent arată că plasticul din ape este în cantități mai mici decât am crede, dar că situația nu este una îmbucurătoare. Aproximativ 500.000 de tone de plastic ajung în oceane anual, iar cantitatea ar putea să se dubleze în următorii 20 de ani.
Deși atașarea capacelor de sticle este o soluție binevenită, plasticul rămâne în continuare cel mai mare poluator. Soluția ideală a experților este reducerea deșeurilor pe care le producem.
Raul Pop, expert de mediu: Noi, deocamdată, nu vorbim suficient despre politici de reducere. Și asta ar trebui să fie la ordinea zilei, pentru că noi știm foarte bine că la nivel global și în România, reciclarea nu reușește să acopere tot ce este necesar ca și cantități. Și atunci este foarte bine să reducem cantitățile care intră în piață.
Peste 90% dintre deșeurile găsite în mări și oceane sunt din plastic.