România ar putea fi țara proiectelor anunțate și neterminate sau amânate. Unul dintre ele este sistemul de garanție returnare.
Adică acel sistem prin care fiecare dintre noi ar fi trebuit să poată să returneze sticlele sau dozele de băuturi la cel mai apropiat magazin și să primească în schimb garanția de 50 de bani.
Proiectul nu a fost implementat la 1 octombrie, așa cum ar fi trebuit. Guvernul a amânat acest program până la 30 noiembrie anul viitor, din cauză că nu a reușit să pună la punct procedurile administrative care ar fi făcut posibilă demararea proiectului.
România, la coada Europei la capitolul reciclare
România este codașă la reciclare, cu o rată de doar 15%, mult sub ținta de 55%, impusă de Uniunea Europeană pentru anul 2025. În Capitală rata de reciclare este aproximativ 10%, mult sub media țării, de 14%.
Raul Pop, expert de mediu: „România e atât de întârziată încât nu are insuccese recente, are insuccese sistemice. De 15 ani tragem de niște chestii. Bine, noi tragem de 30 de ani, dar de 15 ani suntem în Uniunea Europeană și e mult mai concret parcursul.
Spre exemplu, România nici acum nu are niște norme de utilizare a compostului. Compostul provenind din deșeurile municipale. Și asta e o mare problemă pentru că noi avem de atins o țintă de reducere la groapa de noi. Reducere de depozitare la 50%, iar asta este imposibil de atins doar din reciclarea ambalajelor care în total sunt vreo 30%, din care în total se colectează sub 15%”.
Barna Tánczos, ministrul Mediului: „Vom asigura finanțare pentru 13.000 de insule digitalizate, astfel încât aceste administrații locale care au rămas în urmă să fie ajutate inclusiv de statul român, ca să-și facă treaba.”
29.000 de oameni mor din cauza poluării
Cu 35% din energia consumată în România provenind din surse regenerabile, țara noastră riscă încă un caz de infringement dacă va construi hidrocentrale în arii protejate.
Oana Neneciu, director Ecopolis: „Cea mai gravă chestie la care asistăm este această modificare care se propune în Parlament a limitelor ariilor protejate pentru construcții mari, hidrocentrale pe Jiu. Asta cred că va fi destul de greu de explicat și oamenilor, dar și Comisiei Europene.”
Nici la capitolul combaterea poluării nu stăm foarte bine. Bucureștiul este printre cele mai poluate capitale din Uniunea Europeană. România are deja o condamnare la Curtea de Justiție a Uniunii Europene pentru depășiri ale particulelor de poluare din București. PM10 sunt particulele fine, invizibile, de substanțe dăunătoare adunate din atmosferă. În România mor anual aproximativ 29.000 de oameni din cauza poluării.