Au rămas mai puțin de două luni în care românii care au apartamente racordate la sistemul centralizat de termoficare sunt obligați să monteze repartitoare pe calorifere. În Capitală sunt peste 300 de mii de apartamente care nu au încă aparate care măsoară consumul. Cei care nu se conformează riscă amenzi de până la 1.000 de lei.
Din ultima zi a anului 2022, facturarea energiei termice ar trebui să fie făcută pe baza datelor transmise de repartitoarele instalate în fiecare locuință. Măsura trebuia să se aplice, inițial, din 31 decembrie 2021, dar termenul a fost amânat. Asociațiile de proprietari consideră termenul imposibil de respectat. În primul rând, din cauza costurilor.
Mihai Mereuță - Președintele Ligii Naționale a Asociațiilor de Proprietari: E absurd termenul de 31 decembrie. Nu e realist să crezi ca un om căruia îi vine o factură de două ori și jumătate mai mare, față de iarna trecută, la încălzire are bani să mai pună și repartitor.
Noru Dogaru- Președinte bloc: Pentru fiecare locatar în parte ar fi cel puțin 500-600 de lei pentru 2-3 repartitoare.
Procedura de montare a repartitoarelor
Pentru un calorifer de fontă se atașează un repartitor pe mijlocul caloriferului, însă nu pe centrul acestuia. Pentru fiecare tip de calorifer sistemul de montare este diferit. În scările de bloc sunt montate centralizatoare care citesc consumul fiecărei locuințe.
Mariana Florescu locuiește într-un apartament cu două camere în sectorul 6 al capitalei. Din cauza avariilor dese, apa caldă și căldura sunt un lux pentru ea. Nu are montate repartitoare.
Mariana Florescu, locatar: La nivel de asociație, vorbesc despre scara mea, nu știu dacă sunt 3-4 apartamente în care sunt repartitoare. Dacă o să trebuiască, o să punem, dacă nu, să vedem ce o să facem, pentru că aproape că nu le vad sensul, pentru că este a doua iarnă pe care încep să o petrec aici.
În București sunt aproximativ 500.000 de apartamente racordate la sistemul public de termoficare
Mulți bucureșteni cred că dacă nu primesc căldură, repartitoarele sunt inutile, însă amenda pentru lipsa acestora este 1.000 de lei.
Eugen Berceanu, administrator de bloc: Nu cred că o sa vină cineva să amendeze 300 de mii de oameni în București, doar pentru că nu au aceste repartitoare.
O firmă care montează repartitoare, pe care Euronews a contactat-o, are o capacitate de instalare de 3.000 de aparate pe lună.
Ionut Nejloveanu - directorul unei firme de repartitoare: Termenul este scurt, Bucureștiul este contorizat în proporție de 45-48%. Nu se va putea contoriza în totalitate până la 31 decembrie.
Potrivit specialiștilor, repartitoarele individuale sunt utile, pentru că măsoară consumul cu exactitate al fiecărui apartament. Montarea acestora se poate face pentru toată scara odată sau individual, pentru cine vrea. Condiția este ca administrația blocului să încheie un contract cu o singură firmă care instalează aparatele. Din 2027 vor fi obligatorii și dispozitivele care permit citirea de la distanță a consumului.