Peste jumătate dintre români (58%) declară că le va fi foarte greu să achite facturile pentru utilităţi în iarna care vine, procentul fiind mai ridicat în cazul tinerilor între 25 şi 34 de ani (64%), conform unui studiu realizat de o companie de cercetare de piaţă.
Între timp, în coaliția de guvernare se caută în continuare soluții pentru criza energetică. Una dintre ipotezele aflate în analiză în tabăra social-democraților îi vizează pe consumatorii casnici care depășesc pragul de consum de 255 kW/oră. Aceștia ar putea beneficia de un preț fix, de 1 leu sau maxim 1,3 lei pe kW/oră.
Eugenia Gusilov, directorul și fondatorul Centrului Energetic al României (ROEC), a precizat la Euronews România că a devenit dificil să ne mai pronunțăm cu privire la măsurile pe care le pregătesc guvernanții, din cauza numeroaselor modificări și amendamente.
Eugenia Gusilov: „Este foarte dificil să ne mai pronunțăm în acest moment pentru că după ce a fost adoptată Ordonanța 119, tot ce am văzut ulterior în Parlament au fost alte modificări, alte amendamente, cârpeli. Am auzit discuții chiar despre re-reglementarea pieței de energie. În momentul de față nu prea mai avem încredere în toate aceste modificări care circulă.
Acesta este un subiect care a fost în atenția publicului tot anul. Cred că prin exces de intervenții pe o schemă de sprijin care a fost gândită, nu cred că face bine sentimentului de încredere pe care ar trebui să îl transmitem publicului”.
„Măsurile au mers din lac în puț”
Mihai Mereuță, președintele Ligii Asociațiilor de Proprietari „Habitat” a spus la Euronews România că „măsurile adoptate au mers din lac în puț”. Acesta a precizat totodată că trebui extins cercul celor care primesc ajutoare pentru energie.
Mihai Mereuță: „Experiența arată că nu avem de ce să nu fim neliniștiți. Măsurile au mers din lac în puț. Un exemplu amuzat a fost când s-a anunțat că reduce TVA-ul la energie, când de fapt s-a redus perioada de aplicare a reducerii TVA-ului la energie. TVA-ul a revenit la 19%, cu toate că în legislația aprobată anterior era 5% pe toată perioada anului. Știm măsura luată cu lemnele, unde e afectată 60% din populație. Oamenii au dreptate să se declare nemulțumiți de ajutoarele de energie pentru că de fapt grilele respective se referă la un număr foarte mic de beneficiari. Deci trebuie ridicate grilele și trebuie acordat un procent de la 40%”.
Aproape toți românii au fost afectați de creșterea prețurilor
Antonio Amuza, sociolog și cercetător în cadrul IRES a spus în final că numai puțin de 90% dintre români au fost afectați de creșterea prețurilor. Totodată, tot mai mulți români nu mai au încredere în instituțiile din țară.
Antonio Amuza: „Într-adevăr aproape 50% dintre români spun că în foarte mare măsură au fost afectați până acum de creșterea prețurilor la alimente, iar 40% spun că au fost afectați în mare măsură. Deci putem să spunem să spunem că 90% dintre români au fost afectați de această creștere a prețurilor.
Deci, dacă ar fi să tragem o concluzie este că românii într-o proporție covârșitoare se lasă afectați și resimt practic impactul acestor crize economice. Nu vorbim doar despre alimente ci și despre combustibil, energie, dar și creșterea dobânzilor.
Barometrele de încredere ne arată cifre la fel de îngrijorătoare. Românii nu mai au încredere în Guvern, în Parlament. În general aceste cifre sunt scăzute după o perioadă de câțiva ani de la alegeri”.