Pe fondul creșterii prețurilor din cauza crizei, tot mai multe persoane au început să caute informații despre mutarea într-o altă țară. Fenomenul a luat amploare nu numai în rândul nomazilor digitali care își schimbă reședința temporar în destinații însorite în timpul iernii.
De exemplu, în Marea Britanie, căutările pe cuvintele cheie „cea mai bună țară în care să te pensionezi” au crescut cu peste 90% în ultimele 12 luni. Acest lucru relevă că în rândul celor înaintați în vârstă există o dorință tot mai mare de a se muta într-o altă țară, în căutarea unei vieți mai bune.
Organizația Penfold a realizat recent o analiză despre cele mai bune țări în care britanicii să se pensioneze, notează Euronews.com. Experții financiari au analizat principalele țări în care pensionarii iau în calcul să se mute și le-au comparat pe baza a 12 factori diferiți legați de stilul de viață, inclusiv ratele de schimb, costurile asistenței medicale și suma de bani necesară pentru a solicita o viză.
Cele mai bune țări în care să te pensionezi
Potrivit analizei Penfold, Irlanda a ieșit, în mod surprinzător, pe locul al treilea. Cu un sistem de sanitar de bună calitate, multe spații verzi și apropierea de Regatul Unit, statul irlandez pare a fi un mediu prielnic pentru pensionare. Irlanda este una dintre cele mai sigure țări în care pensionarii se pot stabili, având nevoie doar de 7.000 de lire sterline în contul bancar pentru a obține viza.
Pe locul doi în clasament se află Spania, o destinată extrem de populară pentru pensionarii britanici. Cu vreme caldă, statul spaniol beneficiază de plaje frumoase și acces ușor cu trenul sau cu avionul pentru ca prietenii și rudele să-și poată vizita apropiații. De asemenea, Spania a obținut un punctaj ridicat în ceea ce privește fericirea și siguranța.
Croația s-a clasat pe primul loc în clasamentul Penfold, în condițiile în care costul vieții este mai mic decât cel din Marea Britanie. De exemplu, chiriile și cheltuielile zilnice sunt aproape de două ori mai mici decât cele achitate de britanicii care aleg să rămână în țara natală.
În medie, un zbor din Marea Britanie în Croația durează în medie două ore și cinci minute, iar biletele de avion au prețuri accesibile. Mai mult, cerințele financiare pentru a obține viza sunt printre cele mai mici (între 2.900 și 3.300 de lire sterline), iar costurile pentru asistența medicală sunt de asemenea scăzute.
Cele mai ieftine țări pentru pensionari
Când vine vorba despre costul vieții, prețurile din țări precum Filipine, Thailanda și Africa de Sud sunt cu aproape 50% mai mici decât în Marea Britanie.
În schimb, în Europa, cele mai ieftine țări în care să trăiești la pensie sunt Franța, Italia și Cipru.
Țările europene cu cele mai bune sisteme de sănătate
Calitatea serviciilor sanitare se numără printre principalele criterii luate în calcul de pensionarii care vor să trăiască într-o altă țară decât cea în care au lucrat.
Deși este una dintre cele mai bune din punct de vedere calitativ, asistența medicală din Irlanda are printre cele mai ridicate costuri. Alte state de pe listă cu prețuri mici au avut sisteme sanitare de-o calitate proastă. De altfel, Spania oferă cel mai bun echilibru, potrivit clasamentului Penfold.
Potrivit sursei citate, numeroase țări le solicită pensionarilor să aibă o anumită sumă de bani în contul bancar pentru a putea aplica pentru viză. Acest lucru ar putea îngreuna relocarea în cazul celor care nu au suficiente economii. În țări precum Canada, Statele Unite și Africa de Sud este nevoie de echivalentul a 11.500 de euro pentru a obține viza de ședere permanentă.