LEGILE EDUCAȚIEI
Religia ar putea fi probă la Bacalaureat. Ministrul Educației: ”Trebuie să discutăm tehnic”
Ministrul Educației, Ligia Deca, a declarat miercuri că Religia poate fi o disciplină la examenul de Bacalaureat și a explicat că trebuie să fie discutată propunerea lansată de reprezentanții cultelor în cadrul dezbaterilor privind Legile Educației.
Ligia Deca a cedat presiunii cultelor religioase: Nicăieri în legile Educației nu se vor regăsi sintagmele "diversitate sexuală" și "ideologie de gen"
"Aş dori să vă asigur că în pachetul de legi ale Educaţiei nu veţi regăsi niciunde sintagma «diversitate sexuală». De asemenea, nu veţi găsi sintagme care se referă la ideologia de gen", a transmis ministrul.
UPDATE: Legile Educației au fost adoptate în ședința de Guvern
Legile Educației au fost votate în ședința de Guvern de miercuri. Proiectele cu noile modificări din învățământ trebuiau să fie aprobate, încă de săptămâna trecută de guvernul Ciucă, dar ministrul Educației, Ligia Deca, nu a putut fi prezentă la ședință.
Vasile Bănescu susține că religia este o materie opțională ca oricare alta și poate fi parte din materia de Bacalaureat
Religia este o materie opţională ca oricare alta şi poate fi inclusă între probele examenului de Bacalaureat, a afirmat, miercuri, purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, Vasile Bănescu.
Concursul pentru admiterea la liceu generează inechitate în rândul elevilor susține World Vision România
Potrivit statisticilor, în România peste 40% dintre copii sunt deja supuşi riscului de sărăcie şi excluziune socială şi Ministerul Educaţiei nu a făcut publică o fundamentare bazată pe studii sau exemple concrete de bună practică pentru acest sistem.
Elevii ar putea avea două materii noi. Digitalizarea și securitatea cibernetică vor putea fi studiate în școli
Alfabetizarea digitală va deveni o prioritate în România, transmit reprezentanții Guvernului. Programa școlară ar urma să fie actualizată prin amendamente depuse la noile Legi ale Educației.
Legile Educației ar trebui adoptate până la începutul lunii iunie. Rector: ”Este foarte important deoarece în universități încep alegeri”
Legile Educației, ce au la bază proiectul ”România Educată”, ar trebui adoptate până la începutul lunii iunie deoarece, în caz contrar, alegerile din învățământul superior ar urma să fie organizate după vechea legislație.
Legile Educației, prezentate de Ligia Deca: Liceele vor putea organiza examen separat de admitere pentru 60% din locuri. Proba complementară la Bacalaureat
Legile Educației, care stau la baza proiectului România Educată, sunt prezentate azi, pentru prima dată în varianta oficială, la sediul Ministerului Educației.
UPDATE: Legile Educației. Secretarul de stat Florin Lixandru își reia o parte din atribuții
Calendarul Legilor Educației a fost amânat din nou în urma ședinței Coaliției de miercuri seară. Legile nu vor mai ajunge pe masa Guvernului până pe 15 februarie. În paralel, demiterea secretarului de stat Florin Lixandru, care a criticat Legile Educației, a stârnit nemulțumirea liderilor PSD.
Divergențe în coaliție pe tema Legilor Educației. PSD cere amânarea dezbaterilor, PNL se opune
PSD cere amânarea dezbaterilor pe proiectele de lege elaborate de ministrul Educației, pe motiv că are nevoie de mai mult timp pentru formularea amendamentelor. Liberalii se opun și susțin că dezbaterea legilor nu va fi amânată.
Ce prevedea prima lege a educației, din 1864: patru clase obligatorii, opt materii studiate, sancțiuni pentru părinții care nu-și trimiteau copiii la școală
Astăzi nu este doar ziua principatelor române este și ziua internațională a educației, iar prima lege a învățământului a fost dată în România în 1864 de Alexandru Ioan Cuza. A fost pentru prima dată când sistemul educațional a fost organizat la nivel național
Normele de etică ale doctoratelor în străinătate. Universitățile sunt mult mai atente în selecționarea doctoranzilor
Verificarea tezelor de doctorat în țările europene se face mult mai riguros decât în România, iar accentul se pune pe originalitatea ideilor și pe calitatea științifică a lucrării.
Surse: Structură nouă la BAC: matematică, chiar și la profil uman, respectiv competențe socio-umane pentru cei de la real
Structura examenului de Bacalaureat se va schimba, potrivit ultimei variante a legii învățământului preuniversitar. Sursele Euronews au explicat că va exista o probă scrisă de „competențe de bază complementare” profilului absolvit.
Surse: Examen de admitere la liceele unde există competiție. Elevii vor susține câte două probe/specializare. Cât va mai conta Evaluarea Națională
Toate liceele care au competiție vor putea organiza admitere cu câte două probe scrise la fiecare specializare pentru până maximum 90% din locuri, potrivit ultimei variante a legii educației învățământului preuniversitar.
Ministerul Educației reia programul de burse în străinătate pentru stagii de studii universitare, postdoctorale și de cercetare
Ministerul Educaţiei a lansat în dezbatere publică proiectul de hotărâre de guvern privind acordarea burselor în străinătate pentru stagii de studii universitare de masterat, de doctorat, postdoctorale şi de cercetare, a anunţat ministrul Ligia Deca.
Nicolae Ciucă anunţă că pachetul de legi ale Educaţiei va intra în dezbatere în noua sesiune parlamentară
Guvernul are trei jaloane mari de trecut în prima parte a acestui an: legea educației, legea salarizării și reforma pensiilor. Chiar în prima ședință a Coaliției, de săptămâna viitoare, vor fi discutate legile educației care ajung pentru dezbatere în Parlament, in următoarea sesiune legislativă.
INTERVIU Mircea Miclea, despre bugetul alocat Educației în 2023: Cei care decid consideră că o țară se apără mai bine prin arme decât prin educație
Cu două proiecte de legi amânate, având multe aspecte controversate, și cu răsunătoare scandaluri de plagiat, bilanțul educației în 2022 este unul negativ, spune fostul ministru al Educației Mircea Miclea.
Schimbările care au marcat Educația din România, în anul 2022
Negocieri intense pentru noile legi ale educației, dar și amânări peste amânări ale reformelor au marcat Educația în 2022. Schimbarea reală pe care o resimt, însă, elevii și profesorii este noua structură a anului școlar, bazată pe 5 module de învățare.
Ligia Deca: „Proiectele noilor Legi ale educaţiei vor fi făcute publice la începutul anului viitor”
Proiectele legilor educaţiei vor fi făcute publice la începutul anului viitor, după vacanţa de iarnă, urmând să intre în dezbaterea Parlamentului în prima sesiune parlamentară, a anunţat, miercuri, ministrul Educaţiei, Ligia Deca.
Depolitizarea educației, cerută de ONG-uri. Tehnocrații ar putea veni din multinaționale
Depolitizarea sistemului de educație ar fi posibilă dacă la concursurile de directori de școli ar putea participa și manageri veniți din multinaționale. Este una dintre propunerile înaintate de ONG-uri ministrului Educației, în contextul revizuirii proiectelor noilor legi.
Românca nominalizată la Oscarul Profesorilor. Lecțiile Mirelei Tanc, în care sunt folosite emoticoane și referințe din jocuri video
O profesoară de limba română s-a aflat printre participanții primului summit european dedicat excelenţei în educaţie, desfășurat, la începutul acestei luni, la Lisabona. Mirela Tanc a fost desemnată unul dintre cei mai buni 50 de profesori din lume.
Klaus Iohannis: Pachetul de legi ale educaţiei va trebui să ajungă cât se poate de repede în Guvern
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că legile educaţiei trebuie să ajungă cât se poate de repede în Guvern şi că Executivul va trebui să prezinte în Parlament "un pachet coerent, modern, închegat"