Ministrul Ligia Deca a afirmat miercuri, în Senat, la Ora Guvernului, că în pachetul de legi ale Educaţiei nu se vor regăsi sintagma "diversitate sexuală" şi nici unele care să se refere la ideologia de gen.
"Aş dori să vă asigur că în pachetul de legi ale Educaţiei nu veţi regăsi niciunde sintagma «diversitate sexuală». De asemenea, nu veţi găsi sintagme care se referă la ideologia de gen", a transmis ministrul.
De ce dă ministrul aceste asigurări
Patriarhia Română a criticat în luna martie noile legi ale educației. Reprezentanții a 12 culte religioase, în frunte cu Biserica Ortodoxă Română, au trimis o scrisoare Guvernului, prin care au cerut eliminarea definiției diversității și a sintagmei "orientare sexuală" din învățământ. Premierul Nicolae Ciucă i-a cerut la acel moment ministrului Educației să clarifice situația.
"Am rugat-o pe doamna ministru să analizeze împreună cu consilierul pe care îl are la minister. Dumneaei mi-a zis că parte din solicitările care sunt în cuprinsul acestei cereri au fost deja cuprinse în lege. Pentru celealte urmează să aibă loc alte întâlniri și să clarifice dacă se va introduce ceva nou în lege", declara Nicolae Ciucă.
BOR nu crede în ideologia de gen
În scrisoarea trimisă Guvernului, Biserica Ortodoxă Română preciza că "prezentarea unor forme de sexualitate marginală ca firești este una total abuzivă și nocivă pentru formarea intelectuală și morală tinerilor".
Arhidieceza Romano-Catolică împărtășește opinia BOR
Cu o opinie similară a venit la acel moment și purtătorul de cuvânt al Arhidiecezei Romano-Catolice, care considera că noile legi ale educației nu ar trebui să permită ca în manuale să existe termeni ca diversitate și orientare sexuală.
"Considerăm că egalitatea de șanse între bărbați și femei și lupta împotriva discriminării sunt complet distincte de conceptul gender pe care coaliția pentru egalitate de gen dorește să-l implementeze în manualele școlare. Termenul de orientare sexuală provine din ideologia gender și ne introduce într-o altă viziune antropologică. Problemele de orientare sexuală nu au ce căuta în manuale, profesorii să nu fie obligați să predea manuale cu teme din ideologia gender", afirma Tarciziu-Hristofor Șerban, purtător de cuvânt al Arhidiecezei Romano-Catolice.
Care este perspectiva societății civile
Solicitarea Patriarhiei Române a stârnit numeroase reacții. Agenția pentru dezvoltare Comunitară «Împreună» a transmis că "principiile diversității, drepturilor omului și ale echității sunt fundamente ale Uniunii Europene și respectarea acestora este garantată de legislația românească în vigoare".
Mai multe ONG-uri au protestat în fața Guvernului față de implicarea cultelor religioase în Legile Educației. Asociațiile care luptă pentru drepturile omului au spus că sugestiile propuse de Biserica Ortodoxă Română sunt discriminatorii și că îngrădesc dreptul tinerilor la educație.
ONG-urile pentru drepturile omului au acuzat cultele religioase și Biserica Ortodoxă Română că schimbările propuse sunt o tentativă de limitare a dreptului la demnitate.