1 Iunie - Ziua Copilului. O zi pe care o sărbătorim amintindu-ne că în acest moment mai mult de jumătate dintre copiii României vor să plece din țară. Însă, România este mai degrabă țara în care unul din doi copii se află în risc de sărăcie severă. România este și țara în care actualii absolvenți de liceu au experimentat peste 100 de schimbări ale Legilor Educației, plus doi ani de pandemie și, acum, o grevă.
Zeci de mii de profesori au protestat în toată țara, iar alături de ei au fost o parte dintre elevi.
Ariana Dudună, președinta Asociației Elevilor din Constanța: Este dificil, elevii sunt îngrijorați. Sunt speriați, un sentiment care este normal. Ceea ce nu este normal și nu putem face, în calitate de elevi, este să lăsăm guvernanții să profite de aceste sentimente și îngrijorări ale noastre.
Cornelia Popa Stavri, Președinte Sindicatul Independent din Învățământul preuniversitar: Pe mine m-a emoționat această susținere. Este pentru prima dată când toți beneficiarii direcți și indirecți ai educației au avut aceeași voce. Pentru mine este cea mai importantă realizare.
Un studiu IPSOS arată că peste 70% dintre români susțin greva profesorilor, chiar dacă au îngrijorări.
Adriana Săftoiu, specialist în comunicare: Din luna februarie sindicatele din învățământ au anunțat această grevă. N-au fost luați în serios. De ce acum? Sincer, strategic, dacă făceau această grevă în martie, aprilie, probabil că nimeni nu-i băga în seamă. Așa că evident că au folosit un moment de impact ca să poată să-și atingă scopul.
Pentru cei care termină acum clasa a XII-a, școala a avut multe sincope
Doi ani de pandemie au întrerupt școala, relațiile și chiar au dus la dispariția rudelor unora dintre ei. Iar în ultimii 12 ani, politicienii s-au gândit ca este bine să modifice Legile Educației de peste 100 de ori.
Andreea Ionescu, Fondatoare ”Părinții cer schimbare”: Este o generație care va fi foarte afectată. Asta s-a văzut de altfel și în rezultatele ultimelor simulări. Nu știu cum. Cu greu vom reuși noi ca societate, pentru că ceea ce li se întâmplă acestor copii ne afectează, până la urmă, pe noi toți.
Experții spun că educația este într-o continuă schimbare și la nivel european.
Daniel David, Rectorul Babeș-Bolyai: Decizia trebuie să fie a specialiștilor. Ori, de multe ori, la noi se sare peste componenta de specialiști și doi trei parlamentari mai influenți, mai supărați pe școală, că anumite lucruri legate de ce se întâmplă cu copiii lor în școală se apucă să facă modificări după mintea lor, care de multe ori ies mai prost decât ar fi trebuit și care de multe ori nu corespund sigur cu setul de bune practici internaționale.
Cornelia Popa Stavri, Președinte Sindicatul Independent din Învățământul preuniversitar: Numai eu știu de câte ori m-am opus acestor schimbări. Și repet, nu au la bază studii. Nu poți într-un domeniu cum este învățământul, domeniu strategic, să vii să schimbi, doar pentru că ți se pare ție pozitivă schimbarea. Nu, nu toate aceste schimbări au fost benefice. Au creat haos.
Ariana Dudună, președinta Asociației Elevilor din Constanța: La momentul actual sistemul educațional din România este un dezastru. Nu există dorință de schimbare, dorință de reformă, dorință de finanțare. Și nu există un interes politic pentru educație.
Legea actuală a educației care se află în dezbatere, pilonul României Educate, a avut peste 1.000 de amendamente.