Rata anuală a inflaţiei a urcat la 15,1% în luna iunie a acestui an, de la 14,5% în mai. Acesta este un nou record, deoarece actualele creșteri ale prețurilor nu au mai fost atinse de mai bine de 20 de ani.
Cel mai mult s-a scumpit curentul electric cu 89% în plus față de luna precendentă. Combustibilul înregistrează o scumpire de 4%, uleiul de 50%, cartofii cu 42% și produsele de panificație de 38%.
Ion M. Ioniță, redactor-șef Historia, și politologul Cristian Pîrvulescu au fost invitați la „Bună seara, România” și au discutat despre inflație, care a atins un nivel record în ultimii 20 de ani.
Întrebat dacă a guvernat actuala coalitie prin creștere de taxe, Ion M. Ioniță a răspuns că nu, „însă că s-ar putea să fie nevoită să apeleze și la așa ceva”.
„În precedenta criză majoră, din 2008-2010, politica a fost invers, de austeritate”
„Au crescut prețurile, dar trebuie să înțelegem ce se întâmplă în lume, de ce suntem în situația asta. Venim după doi ani și jumătate de pandemie. Marile bănci centrale au injectat bani în economii, din dorința de a salva. În precedenta criză majoră, din 2008-2010, politica a fost invers, de austeritate. Atunci s-au luat măsuri dure pentru a salva sistemul financiar mondial. Acum, în criza pandemică, a fost politica inversă, de a injecta cât mai multe miliarde de dolari și de euro în economii, au dopat economia, ca s-o mențină, și după asta a venit războiul. Inflația este inevitabilă. Pe noi, ca de fiecare dată, fiecare furtună ne prinde cu capul gol și fără umbrelă, că așa sunt românii. Trăim în această realitate economică dură. Noi am consumat în neștire și am mers pe deficite. Nu vine nimeni să spună să temperăm lucrurile. Nu ne panicăm, dar nu putem să trăim într-o petrecere nesfârșită pe bani din viitor. Cred că e cazul ca guvernanți să spună ce se întâmplă, să ia măsurile”, a mai explicat Ioniță.
„Situația este complicată și nu este vina acestui Guvern”
Pe de altă parte, politologul Cristian Pîrvulescu a adăugat că „situația este complicată și nu este vina acestui Guvern”.
„Salariile au fost mărite în 2018. Suntem în situația de a plăti cele mai mari dobânzi din Europa. Aceste măsuri fiscale nu rezolvă nici pe departe problema. Guvernanții nu au curajul să crească taxele sau să facă politici de austeritate. Suntem într-o situație foarte complicată, iar criza pe care o trăim este direct legată de război. Și pandemia are partea ei de impact. Proasta gestiune nu este în niciun caz o scuză și va trebui să se facă niște ajustări, pentru că unele ministere par să fie incapabile să se adapteze situației”, a încheiat Cristian Pîrvulescu, la Euronews România.