Marea Britanie se confruntă cu cele mai grave acțiuni sindicale din ultimele decenii. Lucrătorii din mai multe sectoare caută să obțină majorări salariale substanțiale pentru a compensa creșterea rapidă a ratei inflației și a prețurilor la alimente și combustibil.
Rețea de transport, în impas
Joi și sâmbătă, zeci de mii de lucrători feroviari sunt chemați la muncă de către sindicatele lor, în cea mai recentă etapă a celei mai mari greve din ultimii 30 de ani, care a început la sfârșitul lunii iunie.
Operatorul de stat Network Rail a avertizat că doar unul din cinci trenuri va circula, făcând apel la britanici să călătorească „doar dacă este absolut necesar”. Vineri, întreaga rețea de transport londoneză va fi practic în impas și va rămâne în această situație și pe tot parcursul weekendului.
Duminică, docherii de la portul Felixstowe din estul Angliei - cel mai mare port de marfă din țară - vor începe o grevă de opt zile, amenințând să blocheze o mare parte din traficul de marfă al țării.
Angajații cer creșteri salariale în concordanță cu inflația, care a ajuns la 10,1% în Marea Britanie în iulie și ar putea depăși 13% în octombrie, potrivit previziunilor Băncii Angliei.
Mai multe acțiuni sindicale în diverse industrii
Peste 115.000 de lucrători poștali britanici au planificat patru zile de grevă între sfârșitul lunii august și începutul lunii septembrie, iar aproximativ 40.000 de angajați ai operatorului de telecomunicații BT vor continua prima grevă din ultimii 35 de ani.
Acțiuni sunt planificate și de către personalul de la depozitele Amazon pentru majorări salariale, pe fondul crizei costului vieții; avocații de procese penale - într-o dispută privind finanțarea și onorariile guvernamentale; și de către lucrătorii din salubrizare din orașele din Marea Britanie, din cauza ofertelor de majorare salarială mici.
„Angajatorii fac tot ce pot pentru a-și ajuta personalul să treacă prin această perioadă. Dar o mare majoritate nu își poate permite să crească salariile suficient de mult pentru a ține pasul cu inflația,” a declarat săptămâna aceasta sindicatul patronal CBI, conform Euronews.com.
Înlocuirea angajaților în grevă
Cu toate acestea, unele greve au fost evitate recent în ultimul moment, în urma unor oferte salariale considerate satisfăcătoare. Acesta a fost cazul angajaților unei companii de realimentare cu combustibil de pe aeroportul Heathrow, care au amenințat că vor perturba traficul, iar în cele din urmă au anulat-o.
Personalul de la sol al British Airways, care cerea cel puțin restabilirea salariilor reduse cu 10% în timpul pandemiei, a acceptat o creștere salarială de 13% și a renunțat la grevă.
Lucrătorii feroviari își continuă greva joi, deoarece negocierile cu multitudinea de operatori privați din acest sector au ajuns într-un impas. De asemenea, aceștia au respins o ofertă salarială din partea Network Rail, pe care o acuză că este condiționată de concedieri pe scară largă.
Ministrul Transporturilor, Grant Shapps, care a refuzat să se implice direct în discuții, este acuzat de către organizații că nu a acordat companiilor un mandat suficient pentru a negocia. Un alt motiv de furie a sindicatelor este faptul că guvernul tocmai a modificat legea pentru a permite utilizarea de lucrători temporari pentru a înlocui angajații care sunt în grevă.