DREPTURILE OMULUI
Instanța supremă a UE îi dă dreptate românului transgender care a dat în judecată țara noastră pentru că nu i-a recunoscut identitatea
Curtea Europeană de Justiție a Uniunii Europene a decis vineri că statele membre trebuie să recunoască modificarea legală survenită în identitatea de gen a unei persoane, chiar dacă aceasta este realizată într-un alt stat al UE.
Dezbatere în online: Forma neutră de gen cu terminația în ”x”, propusă de o organizație queer
'Prietenx', 'colegx', 'tovarășx', 'membrx' sunt exemple care ilustrează doleanțele acestor grupuri. Dacă aceste exprimări ar putea ajuta unele persoane să se identifice mai mult cu ceea ce simt, pe de altă parte, utilizarea acestei terminații ar genera un limbaj "nenatural".
GUEST POST. Jurnalista Maia Bondici, despre piesa ”Macarena”: Când ne întreabă cineva „ce drepturi au bărbații și nu au femeile?”, le spunem că nu e vorba doar despre drepturi
Jurnalista Euronews România, Maia Bondici, a evidențiat că una din trei ”femei pe care le cunoaștem este abuzată fizic sau sexual de un bărbat”, iar ”aproximativ 25% dintre bărbații din România consideră că e okay să le interzică iubitelor să aibă un grup de prietene”.
EXCLUSIV Două seturi de acte și două identități diferite. Arian, bărbatul transgender cu dublă cetățenie română și britanică, a dat statul român în judecată
Arian Mirzarafie-Ahi este un bărbat transgender care trăiește cu două identități diferite. Cazul său a ajuns la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, iar săptămâna trecută a avut loc, la Marea Cameră, prima dezbatere. În fața Curții, Arian acuză tratamentul discriminatoriu la care este supus.
Aproximativ un milion de romi își ascund etnia. Profesorii: Educația pentru înțelegerea diversității trebuie să înceapă în grădiniță
Șapte din zece profesori spun că elevii lor romi nu-și declară identitatea etnică. Principalele motive sunt teama de discriminare și rușinea, arată rezultatele celei mai noi cercetări online.
Acuzații de discriminare pe baza orientării sexuale. O tipografie a refuzat să imprime un pliant despre lesbofobie
Un caz de discriminare față de orientarea sexuală a fost făcut public în mediul online. O tipografie a refuzat să onoreze o comandă privind printarea unor fluturași care abordează subiectul violenței împotriva lesbienelor.
Reacția reprezentanților comunității LGBTQ după ce România e obligată de CEDO să recunoască familiile gay. ”Este o decizie istorică”
Reprezentații comunității LGBTQ consideră decizia CEDO prin care obligă România să recunoască familiile formate din persoane de același sex drept una ”istorică” și vor să le fie recunoscute drepturile în țara noastră.
CEDO, decizie definitivă: România trebuie să recunoască drepturile familiilor gay
România este obligată să recunoască și să protejeze prin lege familiile gay. Asta după ce Curtea Europeană a Drepturilor Omului a respins contestația făcută de Guvern în cazul Buhuceanu și alții versus România, privind protecția familiilor formate din persoane de același sex.
România contestă decizia CEDO prin care este condamnată pentru că nu recunoaște, legal, cuplurile gay
România contestă decizia CEDO prin care este condamnată pentru că nu recunoaște, legal, cuplurile gay. Statul român a făcut acest demers în ultima zi în care putea contesta această hotărâre.
România, țara UE cu cele mai multe persoane traficate. Jumătate dintre victimele traficate în România sunt copii
Țara noastră este pe primul loc în Uniunea Europeană la numărul de persoane traficate. Însă, de multe ori, în loc să apere victimele, justiția românească ia apărarea traficanților, se arată în cel mai recent raport al Departamentului de Stat din SUA.
Vârsta minimă de vot, redusă la 16 ani, propune președintele interimar al Senatului
Președintele interimar al Senatului își dorește ca vârsta minimă pentru exercitarea dreptului de vot să fie redusă de la 18 la 16 ani. Declarația Alinei Gorghiu a fost făcută la CCR, în timpul ceremoniei Centenarului Constituției.
Situația drepturilor femeilor se înrăutățește peste tot în lume, atenționează asociațiile feministe
Situaţia în materie de drepturi ale femeilor se înrăutăţeşte peste tot în lume, atenţionează asociaţii feministe într-un raport publicat luni, ce recomandă ca acest subiect să fie abordat pe scena diplomatică
Primul ghid dedicat prevenirii și combaterii hărțuirii sexuale în instituții, publicat în România. „Orice comentariu nepotrivit, cu tentă sexuală, înseamnă hărțuire”
Gabriela Firea, ministrul Familiei, a anunțat, luni, publicarea primului ghid în domeniul prevenirii și combaterii hărțuirii sexuale, dedicat instituțiilor și companiilor private.
Polonia. Proteste, după ce liderul partidului de guvernământ a afirmat că alcoolul consumat de femei ar fi redus rata natalității
Câteva sute de femei s-au adunat în fața casei liderului partidului de guvernământ din Polonia, pentru a protesta, după ce acesta a afirmat că alcoolul consumat excesiv de femei ar fi dus la o rată scăzută a natalității în țară.
Zile de concediu în plus pentru angajați. Modificările Codului muncii intră în vigoare din 22 octombrie
Legislația muncii va fi modificată, din 22 octombrie, când vor intra în vigoare ultimele noutăți aduse Codului muncii. Apar noi tipuri de concedii pe care salariații le pot lua, în timp ce angajatorii trebuie să includă informații suplimentare în contractele de muncă ale salariaților.
Marea Britanie și Ucraina se alătură Convenției de la Istanbul privind drepturile femeilor
Regatul Unit şi Ucraina au ratificat Convenţia de la Istanbul, primul tratat internaţional care stabileşte norme juridice constrângătoare pentru prevenirea violenţelor împotriva femeilor, a indicat vineri secretarul general al Consiliului Europei, Marija Pejcinovic Buric
Franţa cere includerea avortului în Carta drepturilor fundamentale a UE
Şefa guvernului francez, Elisabeth Borne, a cerut miercuri includerea dreptului la avorthttps://www.euronews.ro/articole/proteste-de-amploare-in-sua-dupa-revocarea-dreptului-la-avort în Carta drepturilor fundamentale a UE şi de asemenea în Constituţia Franţei.