Jurnalista Euronews România, Maia Bondici, comentează, într-o postare pe Facebook, mesajul din spatele piesei ”Macarena”, a artistei Erika Isaac, melodie care a stârnit dezbateri în mediul online.
Jurnalista a evidențiat că una din trei ”femei pe care le cunoaștem este abuzată fizic sau sexual de un bărbat”, iar ”aproximativ 25% dintre bărbații din România consideră că e okay să le interzică iubitelor să aibă un grup de prietene”.
”Când ne întreabă cineva „da ce drepturi au bărbații și nu au femeile?” le spunem că nu e vorba doar despre drepturi. Pe hârtie sunt acolo. În realitate, 1 din 3 femei, pe care le cunoaștem este abuzată fizic sau sexual de un bărbat. Atunci când se întunecă, luăm taxiul și ne anunțăm prietenele sau mamele că am ajuns în siguranță acasă. Dacă se întâmplă să fim singure afară, trecem strada ca să evităm grupurile de bărbați, chiar dacă nu ne fluieră, chiar dacă nu fac comentarii. Nu știi niciodată ce se poate întâmpla.
Le spunem că ne machiem pentru noi, nu pentru ei. Ne aranjăm pentru noi, nu pentru ei. Dar o fustă scurtă sau un machiaj mai puternic înseamnă pentru mulți o invitație să ne atingă sau să ne judece corpul. Le spunem că nu mai știm la ce standarde de frumusețe să aderăm, căci până și Miss România este considerată urâtă de unii.
Le spunem că în majoritatea relațiilor de cuplu, mamele sunt cele care renunță la visuri și dorințe pentru a avea grijă de copii sau de părinți și bunici. Și pentru că abia mai sunt creșe în România, sunt obligate să renunțe și la job. Și mai vine un copil și mai stă doi ani acasă. Și așa devine dependentă de grija unui bărbat pentru a supraviețui. Vă reamintesc de 1 din 3 femei.
Le spunem că aproximativ jumătate dintre doctori refuză să facă avorturi pe motive religioase. Dar femeile se descurcă folosind metode primitive care le pun viața în pericol. Le spunem că România e prima din UE la mame minore, la femei traficate, multe dintre ele minore. România e prima la numărul de decese de cancer de col uterin și cancer de sân. Le spunem că suntem ultima țară din UE când vine vorba de indicele de egalitate de gen. Le spunem de copii, care sunt învățați de mici că fetele trebuie să fie cuminți, bune gospodine, bune mame, sensibile, empatice, iar băieții trebuie să nu plângă, că nu sunt fetițe. Le spunem fetelor că „dacă te trage de codițe, îi place de tine.”
Le spunem că ni se spune că dacă e gelos, ne iubește. Dacă ne controlează prin telefon, ne iubește. Ni se spune „te-a lovit, da și tu ți-ai căutat-o.” Ni se spune „rufele nu se spală în public.”
Dar noi le spunem că aproximativ 25% dintre bărbații din România consideră că e okay să le interzică iubitelor să aibă un grup de prietene. 25% consideră că e okay să le impună cum să își cheltuiască banii sau să le interzică să folosească metode contraceptive.
Le spunem că nu suntem egali. Și că nici nu putem să visăm să fim egali într-o lume în care educația nu este o prioritate”
Numărul cazurilor de violență domestică a crescut îngrijorător în România. Doar în primele nouă luni ale anului au fost raportate de poliție aproape 80 de mii de cazuri. De cele mai multe ori, victimele sunt femei.
La nivel european, România e printre țările cu cele mai multe cazuri de violență domestică împotriva femeilor.
În România, cele mai multe victime sunt femei - peste 30 de mii. În rândul bărbaților au fost înregistrate peste 8.000 de victime, iar dacă vorbim de minori, numărul acestora este de peste 6.500.