Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Instanța supremă a UE îi dă dreptate românului transgender care a dat în judecată țara noastră pentru că nu i-a recunoscut identitatea

Curtea Europeană de Justiție a Uniunii Europene a decis vineri că statele membre trebuie să recunoască modificarea legală survenită în identitatea de gen a unei persoane, chiar dacă aceasta este realizată într-un alt stat al UE, arată publicația The Washington Post.

Curtea Europeană de Justiție i-a dat astfel dreptate lui Arian Mirzarafie-Ahi, un bărbat transsexual care a dat în judecată România, pentru că a refuzat să accepte schimbarea numelui și a identității de gen pe care le-a inițiat în Marea Britanie, când aceasta era încă membră a UE.

Instanța a fost de acord că România a încălcat drepturile lui Arian Mirzarafie-Ahi la cetățenie și la liberă circulație prin refuzul de a-i actualiza documentele de identitate românești.

O țară din UE care nu permite schimbarea numelui și a identității de gen dobândite în mod legal într-un alt stat membru încalcă „dreptul Uniunii Europene” și împiedică „exercitarea dreptului la liberă circulație și ședere”, a declarat instanța într-un comunicat de presă privind hotărârea sa, explicând totodată că, chiar dacă Marea Britanie nu mai face parte din UE, lucrul acesta nu afectează aplicarea legislației.

Echipa de avocați a lui Mirzarafie-Ahi speră că acest caz va reprezenta un precedent pentru alte situații similare. ACCEPT, un grup de apărare a drepturilor LGBTQ din România care a ajutat la soluționarea cazului său, a declarat că există „zeci de mii” de persoane în situații similare.

Mirzarafie-Ahi s-a mutat în Regatul Unit în 2008, a devenit cetățean britanic în 2016 - anul referendumului Brexit - și a primit un certificat de recunoaștere a genului patru ani mai târziu, când Marea Britanie era pe picior de ieșire din UE.

Dar România i-a refuzat cererea de a-și actualiza pașaportul românesc, ceea ce, în opinia sa, i-a restricționat efectiv călătoriile. Libertatea de circulație este unul dintre pilonii cheie ai UE, permițând cetățenilor să locuiască și să lucreze oriunde în bloc.

De asemenea, lui Mirzarafie-Ahi i s-a refuzat un nou certificat de naștere și o nouă carte de identitate, de care autoritățile din România.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE