Șapte din zece profesori spun că elevii lor romi nu-și declară identitatea etnică. Principalele motive sunt teama de discriminare și rușinea, arată rezultatele celei mai noi cercetări online. Asociația „Cu Alte Cuvinte” a lansat o serie de cărți ilustrate despre eroi și eroine rome din lumea actuală, dedicată copiilor din ciclul primar și preșcolar, scrise în limba română și cea romani. Prin acest demers ONG-ul dorește să arate copiilor romi că au motive să se simtă mândri cu etnia lor.
Francisca Călin, autoare a cărții „Să îți pui o dorință”: Aveam în jur de 14-15 ani și voiam să-mi iau un taxi către casă, iar domnul de acolo, de la taxi gen, taximetristul mi-a spus că cunoscând că zona respectivă e un cartier preponderent de rom, nu a vrut să mă ducă acasă, practic, și mi-a zis că mă duce doar dacă o să-i plătesc înainte.
Francisca este autoarea uneia unei cărți despre eroi și eroine, scrise pentru copiii romi
Ea și alți adolescenți pasionați de scris au primit sprijinul ONG-ului pentru a-i încuraja pe cei mici, prin lectură, să-și îmbrățișeze etnia. 4.300 de cărți vor fi distribuite, în luna octombrie, în școli, biblioteci și centre comunitare din țară.
Francisca Călin, autoare a cărții „Să îți pui o dorință”: Mereu am avut imaginație, ca să zic așa, și m-am descurcat pe partea asta, dar n-am prevăzut proiectul acesta cu cartea. În cărticica mea este vorba despre artistul Connect-R, îl cunoaștem cu toții, despre copilăria lui, despre cum s-a confruntat el cu problemele de discriminare, despre cum a reușit să facă față tuturor dificultăților și să-și urmeze visul.
Jurnalist: Ce te face să fii mândră de etnia ta când discuți?
Cezarina Narcisa Ene, elevă: Anumite exemple. Spre exemplu, Connect-R, care este destul de popular și îmi dă așa o stare de mândrie cu etnia noastră.
Mirela Busuioc, studentă: Am făcut cumpărături valoare de vreo 300 lei, am dat cuponul, ni l-a scana doamnă, am fost totul ok, dar doamna bodyguard a venit foarte ostentativă: ce fel de cupon e ăla? Și se ajunsese în așa fel încât să vină alergând după noi până în parcare.
Conform Institutului Român pentru Evaluare și Strategie, 70% dintre români nu au încredere în romi
Asta îi face pe unii dintre ei să nu își dezvăluie identitatea, spun sociologii. În urma unui sondaj realizat de Asociația „Cu Alte Cuvinte”, 61% dintre profesori au observat discriminarea, din cauza statului financiar, urmată de discriminarea în funcție de aspectul fizic, în proporție de 53%, iar pe bază de etnie, 43%.
Minodora Cerin, coordonator de proiecte în cadrul Asociației Cu Alte Cuvinte: 87% dintre profesorii au spus că educația pentru diversitate trebuie să înceapă de la grădiniță și 75% dintre profesori au spus că și copiii care nu sunt romi ar trebui să învețe despre cultura romă în spațiul școlar.
Marian Daragiu, subsecretar de stat, Ministerul Educației: Cauzele pentru care nu își asumă, evident, acolo sunt cauze istorice, până la urmă și care țin de stima de sine, care țin de separare, care țin de discriminare, dar este o muncă a noastră, celor care reprezintă comunitatea de romi, să le redăm încrederea.
Prof. dr. Elena Radu, inspector și membru al Asociației Teach for România: Când eram clasa a 9-a, am intrat la un liceu cu o specializare de matematică-fizică. ,Colegii nu m-au privit niciodată ciudat până când viitoarea doamnă dirigintă a atras atenția că eu sunt de etnie romă și momentul în care mă privea, îmi vorbea cu o agresivitate verbală, pe care n-o înțelegem la vârsta aceea.
Întrebați ce beneficii văd în utilizarea unor cărți cu personaje rome pozitive în sala de clasă, profesorii au răspuns după cum urmează: 73% creșterea stimei de sine, 64% aprecierea diversității și a culturii rome, 54% creșterea empatiei față de persoane diferite. Conform recensământului oficial, în România, trăiesc aproximativ 600.000 de romi, însă asociațiile spun că numărul real ar fi dublu.