Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Arabia Saudită a eșuat să acceadă în Consiliul ONU pentru Drepturile Omului. Doar în 2024 au existat 214 pedepse capitale în această țară

La New York, Adunarea Generală a Națiunilor Unite a respins încercarea Arabiei Saudite de a accede în Consiliul ONU pentru Drepturile Omului. Votul statelor membre a fost salutat de mai mulți susținători ai drepturilor omului.

Arabia Saudită a eșuat să acceadă în Consiliul ONU pentru Drepturile Omului

Din cele 47 de locuri în Consiliul pentru Drepturile Omului, care are sediul sediul la Geneva, 18 au fost disponibile și au fost repartizate pe regiuni. Astfel, pentru regiunea Asia-Pacific, cele cinci locuri au fost câştigate de Cipru, Insulele Marshall, Qatar, Coreea de Sud şi Thailanda.

Arabia Saudită a fost al șaselea candidat, însă nu a primit suficiente voturi.

Pentru regiunea Africa, au fost aleşi toți cei cinci candidați: Benin, Republica Democratică Congo, Etiopia, Gambia şi Kenya. Pentru America Latină şi Caraibe, au fost alese țrile Bolivia, Columbia şi Mexic, iar pentru Europa de Vest, de Est şi alte state, au fost alese Cehia, Macedonia de Nord, Islanda, Spania şi Elveţia.

„Acest vot contează. De prea mult timp, regimul lui Mohammed bin Salman acţionează în deplină impunitate pentru a face abuzuri grave asupra drepturilor omului, cu toate că ştie bine că partenerii săi internaţionali se uită în altă parte”, se arată în comunicatul ONG-urilor Reprieve şi European Saudi Organisation for Human Rights (ESOHR).

Arabia Saudită este una din cele 30 de state cu un sistem judiciar care permite pedepsele corporale. Printre acestea se numără amputarea mâinilor și picioarelor pentru furt și biciuirea pentru contravenții sau infracțiuni mai mici, precum „deviere sexuală” sau „beție”.

În plus, ONG-urile care apără drepturile omului spun că, doar în 2024, au existat 214 pedepse capitale în Arabia Saudită.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE