Asociația Accept, niște grupuri LGBTQ și activiști queer propun introducerea în limba română a unei forme neutre a anumitor cuvinte, adică utilizarea terminației "x" pentru termenii care desemnează genul persoanei în cauză. Totul pentru a obține o limbă română mai 'queer'.
- n.r.: Conform Wikipedia, "Queer este un cuvânt englezesc care înseamnă 'ciudat'. În ultimele decenii, a devenit un termen colectiv pentru minorități sexuale și pentru comunități cu practici sexuale considerate non-normative. Termenul este deseori folosit și în alte limbi, precum româna. În limba română, sintagma minorități sexuale are un înțeles similar cu cel al cuvântului queer. Termenul queer este diferit de LGBT, care se referă doar la persoane lesbiene, gay, bisexuale și transgen. Queer include nu doar aceste grupe, dar și persoane intersexuale, pangen și heterosexuali cu practice sexuale considerate non-normative, precum sadomasochism, fetiș, etc".
Ce presupune forma neutră de gen cu terminația în ”x”
Utilizarea unei asemenea terminații ar avea mai multe funcții, după cum precizează grupările LGBTQ, inclusiv posibilitatea ca limbajul să devină mai incluziv pentru acele persoane din spectrul non-binar, care se identifică în afara genului masculin sau feminin. Practic, este vorba despre terminațiile unor substantive, pronume sau adjective.
"Dacă, în mod 'standard', în limba română folosim 'grupul de prieteni' atunci când nu știm genurile persoanelor din grup, am putea folosi, în loc, 'grupul de prietenx', ca formă neutră, care include și persoanele non-binare din grup. Inițial, forma circulă pe paginile unor grupuri informale sau organizații constituite relativ recent în comunitate, cum ar fi Cenaclul X, Identity.Education, art200, sau Comunitatea Vegană Queer: 'Nimeni nu știe toate răspunsurile. Toțx învățăm și putem învăța unx de la altx.' (zina TURMA!, Comunitatea Vegană Queer, februarie 2022). Ulterior, forma este preluată și în comunicarea unor asociații LGBTQ+ mai mari, cum ar fi Accept sau MozaiQ: 'Ne dorim ca Pride Park […] să includă participarea cât mai multor artistx din comunitate' (postare, Asociația Accept, aprilie 2023)", se arată pe blogul Cutra.
Astfel, inițiatorii progresiști ai acestei idei vor ca, în lexicul limbii române, să fie introduse aceste forme care deja circulă în anumite comunități sau grupuri restrânse.
Pe cale de consecință, autorii acestei propuneri susțin că ar exista și mize politice, așa cum arată sursa citată: "Dacă a vorbi înseamnă a face, dacă actele noastre de vorbire pot crea noi realități, atunci și a include terminația cu 'x' în limbaj, în loc de masculin sau feminin, poate fi o formă de rezistență politică. Rezistență împotriva normelor patriarhale care impun ca masculinul să fie folosit drept neutru. Rezistență împotriva ideii de binaritate a genului și așteptărilor de gen impuse de societate. Folosirea lui 'x' poate fi, deci, o marcă a schimbării pe care vrem să o producem, către o lume mai queer".
Elementul de noutate ar putea genera însă reacții dintre cele mai diverse. Astfel, autorii acestei propuneri spun că au existat și discuții aprinse pe marginea acestei terminații 'x'. În unele cazuri, ideea a fost îmbrățișată, iar în altele, a generat confuzie, respingere sau frică.
Cu toate că aceste exprimări ar putea ajuta unele persoane să se identifice mai mult cu ceea ce simt, pe de altă parte, utilizarea acestei terminații ar genera un limbaj "nenatural", care este totuși unul experimental, în această fază.