ASTRONOMIE
Un cosmonaut rus stabilește un nou record de ședere în spațiul cosmic
Cosmonautul rus Oleg Kononenko a stabilit duminică un nou record absolut de şedere în spaţiul cosmic, depăşind recordul precedent, de 878 de zile, 11 ore, 29 de minute şi 48 de secunde deţinut de Gennady Padalka, de asemenea rus.
NASA a lansat racheta Vulcan Centaur, care va plasa o sondă pe lună, împreună cu cenușa creatorului Star Trek
Racheta Vulcan Centaur a fost lansată de NASA, în încercarea ca aceasta să plaseze pe lună o sondă denumită Peregrine, după un șoim considerat pasărea care zboară cel mai rapid.
Ploaia de meteori Geminide atinge apogeul în câteva zile. Cum poate fi văzută
Iubitorii de stele căzătoare şi pasionaţii de astronomie se pot aştepta în curând la un nou spectacol interesant pe cerul nocturn, întrucât ploaia de meteori Geminide va ajunge la apogeu în zilele următoare.
Solstițiul de iarnă din 2023, cea mai scurtă zi din an. Iarna astronomică începe pe 22 decembrie
Solstițiul de iarnă marchează începutul iernii astronomice și este legat de mișcarea anuală aparentă a Soarelui pe sfera cerească. Solstițiul are loc pe 22 decembrie, anul acesta, la ora 05:27, potrivit Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.
Elevii români au obținut mai multe medalii, printre care una de aur, la Olimpiada Internațională de Astronomie
România a obţinut o medalie de aur, două medalii de argint şi două de bronz la Olimpiada Internaţională de Astronomie, ediţia a 27-a, care se desfăşoară la Beijing, în perioada 6 - 14 noiembrie.
A murit astronautul Frank Borman, comandantul primului zbor cu echipaj uman care a înconjurat Luna
În decembrie 1968, a decolat misiunea Apollo 8, avându-i la bord pe Frank Borman, James Lovell și William Anders, iar celebra fotografie "Earthrise" a fost realizată în timpul acestei misiuni.
Teorii ale conspirației despre aurora boreală văzută din România, demontate de fizicieni. Cristian Presură: ”Nu avem încă date să credem că sănătatea noastră ar putea fi afectată”
Fizicianul Cristian Presură a explicat, în direct la Euronews România, de ce aurora boreală văzută și în România nu are legătură cu activitatea programului de cercetare Haarp, ”o antenă radio foarte puternică din Alaska care trimite unde electromagnetice către partea superioară a atmosferei”.
FOTO. Aurora boreală în România. Fenomenul a fost vizibil din Timiș, până în Tulcea
Apariție extrem de rară duminică seară pe cerul României, când o draperie roșiatică a acoperit cerul. A fost aurora boreală, vizibilă din Timiș, până în județul Tulcea. Specialiștii spun că aurora boreală de aseară a fost cea mai strălucitoare și cea mai extinsă din ultimii ani 20 de ani.
Planeta Jupiter seamănă cu vata de zahăr în noile imagini surprinse de telescopul spațial Hubble
Când ne gândim la Jupiter, cea de-a cincea planetă rotundă de la Soare, ni-l imagină, ca fiind portocaliu, cu o pată roșie mare. Telescopul spațial Hubble a surprins recent giganta planetă în lumină ultravioletă, oferind lumii un aspect foarte diferit
India îşi propune să trimită un astronaut pe Lună până în 2040
India îşi propune să trimită un astronaut pe Lună până în 2040, a anunţat marţi Guvernul de la New Delhi, în timp ce prim-ministrul Narendra Modi a emis o serie de instrucţiuni către Departamentul Spaţial care includ planuri pentru construirea unei staţii spaţiale indiene până în anul 2035.
Posibile semne de viață extraterestră descoperite de telescopul spațial James Webb
Posibile dovezi ale vieții extraterestre au fost găsite de telescopul spațial James Webb. NASA spune că telescopul ar fi detectat în atmosfera unei planete îndepărtate o moleculă care pe Pământ este produsă doar de organismele vii.
GALERIE FOTO. Spectacol pe cer: Superluna albastră din 30-31 august, un fenomen astronomic rar
Luna s-a aflat în cel mai apropiat punct faţă de Pământ marţi şi din nou în noaptea de 30-31 august. A fost a doua Lună plină din august, un fenomen care este cunoscut sub numele de ”Lună albastră”.
Primele descoperiri făcute de India pe Lună. Temperaturile pot înregistra variații de până la 70 de grade Celsius
Temperaturile de pe Lună înregistrează variații de până la 70 de grade Celsius, conform primelor date transmise pe Pământ de roverul indian care studiază polul sudic al satelitului natural al Terrei. Informațiile obținute sunt esențiale pentru o eventuală exploatare a Lunii.
Perseidele 2023. Cum se manifestă ploaia de stele căzătoare și când poate fi văzut pe cerul României
Un spectacol astronomic unic cunoscut și sub numele de Perseide sau ploaie de ”stele căzătoare” va putea fi admirat în România, în noaptea de 12 spre 13 august când se va produce un maxim de activitate.
Ariane 5: Racheta Europei, lansată cu succes în ultima misiune după 27 de ani de serviciu
Racheta europeană Ariane 5 a decolat miercuri pentru ultima oară din Guyana Franceză, transportând doi sateliți de comunicații militare și lăsând națiunilor sale un vid în ceea ce privește accesul autonom la spațiu pentru prima dată în mai bine de patru decenii.
Cinci planete vor fi aliniate pe cer sâmbătă dimineață. Cum și unde pot fi văzute
Treziți-vă devreme în acest weekend pentru a vedea o un fenomen impresionant- cinci planete se vor alinia pe cer înainte de răsăritul soarelui, sâmbătă. Saturn, Neptun, Jupiter, Uranus și Mercur vor apărea împreună pe cer, dacă vremea va permite.
Telescopul James Webb al NASA surprinde cea mai clară imagine a unei planete îndepărtate
Telescopul spațial James Webb a observat o planetă îndepărtată, aflată în afara sistemului nostru solar. Este cea mai clară imagine asupra acestui "mini-Neptun" pe care cercetătorii au obținut-o până în prezent.
Eclipsă hibridă de soare, fenomen astrologic rar. Mii de oameni s-au adunat pentru a urmări evenimentul
Fenomen astronomic rar, nemaivăzut de un deceniu. 20.000 de mii de cosmologi, astronomi și simpli amatori s-au adunat în nord-vestul Australiei pentru a fi martorii unui eveniment special: o eclipsă solară hibridă, adică o îmbinare între o eclipsă inelară și o eclipsă totală de soare.
Prima rachetă din lume tipărită 3D a fost lansată în sfârșit, dar nu a reușit să ajungă pe orbită
Nici a treia tentativă nu a avut succes: prima rachetă imprimată 3D a fost lansată miercuri de la baza Cape Canaveral din Florida, Statele Unite, dar nu a reuşit să ajungă pe orbita Terrei din cauza unei ''anomalii'' produse în timpul separării celei de-a doua trepte a acestui vehicul spaţial.