Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Solstițiul de vară 2023. Vara astronomică începe pe 21 iunie

Solstițiul de vară în 2023 are loc pe 21 iunie și marchează prima zi astronomică de vară în emisfera nordică.

Solstițiul din iunie

În emisfera nordică, solstițiul din iunie (cunoscut și ca solstițiul de vară) are loc atunci când Soarele se deplasează pe traiectoria sa cea mai nordică pe cer. Acest lucru marchează începutul astronomic al verii în jumătatea nordică a globului. (În emisfera sudică, este invers: solstițiul din iunie marchează începutul astronomic al iernii, atunci când Soarele se află în cel mai de jos punct de pe cer).

Acest solstițiu marchează începutul oficial al verii în emisfera nordică, având loc atunci când Pământul ajunge în punctul din orbita sa în care Polul Nord se află la înclinarea maximă (aproximativ 23,5 grade) față de Soare, rezultând cea mai lungă zi și cea mai scurtă noapte din anul calendaristic. (Prin cea mai lungă "zi", înțelegem cea mai lungă perioadă de ore de lumină solară.)

De milenii, culturile din întreaga lume au conceput modalități de a celebra și venera aceste evenimente cerești - de la construirea de structuri care se aliniază cu solstițiul până la organizarea de festivaluri zgomotoase în cinstea acestuia.Multe culturi au găsit modalități unice de a marca solstițiul de vară.

Cum marchează europenii solstițiul de vară

Multe țări din Europa sărbătoresc miezul verii pe teme religioase și de fertilitate și prin activități precum dansuri tradiționale, sărituri peste focuri de tabără sau băi în ocean.

Dacă doriți să participați la festivități care au avut loc încă din zorii istoriei, iată trei dintre cele mai bune sărbători ale solstițiului de vară din Europa.

Stonehenge, Marea Britanie: O sărbătoare New Age pentru toate timpurile

Unul dintre cele mai emblematice locuri de întâmpinare a verii este Stonehenge, un inel enigmatic de pietre monumentale care a fost construit pentru a se alinia cu soarele în timpul solstițiilor.

Structura rămâne învăluită în mit, considerându-se cândva că a fost construită de giganți sau de vrăjitorul Merlin și încă se află în centrul teoriilor conspirației extraterestre.

În timpul solstițiului de vară, mii de oameni se adună în acest loc sacru pentru momentul magic în care soarele răsare în spatele Pietrei Heel și primele raze strălucesc direct în centrul cercului.

În acest an, evenimentul va fi sărbătorit în situl preistoric din patrimoniul mondial de la ora 19:00 pe 20 iunie până la ora 8:00 pe 21 iunie.

Noaptea de San Juan, Spania: Focuri de tabără purificatoare și scufundări la miezul nopții

În întreaga Spanie, petrecăreții sărbătoresc mijlocul verii în timpul Nopții de San Juan, pe 23 iunie. Sărbătorile spectaculoase ale solstițiului se concentrează pe elementele esențiale ale focului și apei.

Oamenii se îndreaptă spre plajele țării și construiesc focuri de tabără uriașe despre care se crede că purifică și protejează împotriva spiritelor rele.

Este tradițional să sari peste flăcări de cel puțin trei ori pentru a arde problemele și pentru a aduce norocul în viața ta.

În unele zone din Spania, sărbătorile includ o baie în ocean la miezul nopții pentru a purifica sufletul. În Alicante, efigii sunt arse pe focuri de tabără, în timp ce în Barcelona, focurile de artificii sunt în centrul atenției.

Midsummer, Suedia: Ghirlande de flori și soarele de la miezul nopții

Pentru suedezi, solstițiul de vară este unul dintre cele mai apreciate evenimente ale anului, adesea considerat mai important decât Crăciunul.

Sărbătorile au loc în acest an pe 23-24 iunie, iar prietenoi și familiile se adună în toată țara.

Au loc prânzuri lungi cu mâncăruri de specialitate, cum ar fi heringul murat cu cartofi noi, arpagic și smântână.

Participanții cu decorațiuni florale în păr dansează în jurul tradiționalului catarg de mai, cântând cântece și bând mult rachiu.

Dacă vă îndreptați spre nord, în stațiunea de schi Riksgränsen, puteți sărbători mijlocul verii sub soarele de la miezul nopții.

Cum este marcat solstițiul de vară în România

La români, solstițiul de vară este legat de sărbătoarea Sânzienelor, marcată în ziua de 24 iunie. Este una din cele mai mari sărbători păgâne ale anului. Sânzienele sunt, în mitologia românească, zâne bune din clasa ielelor, dar care atunci când nu le este respectată sărbătoarea devin surate cu Rusaliile, care sunt zâne rele.

Potrivit tradițiilor, în România, solstițiul de vară se serbează prin focurile de Sânziene, aprinse pe locul cel mai ridicat. Oamenii se rotesc în jurul rugurilor aprinse, apoi aruncă nişte brâuri de pelin în foc, pentru ca, alături de acestea, să ardă toate posibilele necazuri care se puteau abate asupra lor. Se mai spune că cine va trece prin foc sau vă sări peste el în această noapte va fi apărat de boli, de duhuri rele şi va fi fericit.

În ajunul Sânzienelor, fetele şi băieţii care urmează a se căsători se adună spre seară în sat. Flăcăii aprind ruguri. Fetele mari culeg de pe câmp flori de sânziene şi împletesc cununi. Apoi aruncă peste case coroniţele. Dacă se lovesc sau se agaţă de horn, vestesc o cununie apropiată.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE