Racheta europeană Ariane 5 a decolat miercuri pentru ultima oară din Guyana Franceză, transportând doi sateliți de comunicații militare și lăsând națiunilor sale un vid în ceea ce privește accesul autonom la spațiu pentru prima dată în mai bine de patru decenii.
27 de ani de serviciu
Lansatorul de 53 de metri înălțime și cu trei etaje a părăsit rampa de lansare din portul spațial francez Kourou în cea de-a 117-a și ultima sa misiune la ora locală 19.00 (12.00 CET), desfășurând doi sateliți la timp, aproximativ 30 de minute mai târziu, conform unei transmisiuni în direct pe internet.
"Ariane 5 s-a încheiat, iar Ariane 5 și-a terminat perfect treaba", a declarat directorul general al Arianespace, Stephane Israel, în cadrul transmisiunii pe internet.
Misiunea de a trimite sateliții francezi Syracuse 4B și germani Heinrich Hertz (H2Sat) pe orbita geostaționară încheie 27 de ani de serviciu pentru Ariane 5, al cărui succesor - Ariane 6 - a fost afectat de întârzieri tehnice până în 2024 pentru utilizarea operațională.
Până de curând, Europa depindea de Ariane 5 și de capacitatea sa de peste 11 tone pentru misiuni grele, precum și de lansatorul rus Soyuz pentru încărcături medii și de lansatorul italian Vega pentru cele mici.
Dar Moscova a retras anul trecut accesul la Soyuz pe fondul tensiunilor legate de Ucraina, iar Vega C modernizat rămâne la sol după eșecul celei de-a doua lansări din decembrie, declanșând ceea ce șeful Agenției Spațiale Europene a numit o "criză" a lansărilor spațiale.
"Vulnerabilitatea" Europei în spațiu
Directorul general al Airbus, care deține producătorul ArianeGroup împreună cu compania franceză Safran, a declarat în iunie că acest decalaj a evidențiat "vulnerabilitatea" Europei în spațiu. "Toată presiunea este acum pe Ariane 6", a declarat Guillaume Faury la Paris Air Forum.
Prima lansare de testare a Ariane 6 este așteptată la sfârșitul anului, în funcție de testele care vor fi efectuate în vară, iar prima operațiune comercială este planificată pentru anul viitor.
Lansarea finală a rachetei Ariane 5 a fost amânată luna trecută din motive tehnice și din nou în această săptămână din cauza vremii.
Condusă inițial de Franța, Germania și Regatul Unit, seria Ariane a Europei a fost pionier în domeniul lansărilor comerciale, dar acum se confruntă cu o concurență intensă din partea companiei SpaceX a lui Elon Musk, ceea ce a determinat dezvoltarea unui Ariane 6 mai ieftin pentru a concura mai bine cu Falcon 9.
Dezvoltarea familiei de lansatoare a început în 1973, iar primul Ariane 1 a decolat în 1979.
Zborul inaugural al Ariane 5 din 1996 s-a încheiat cu un eșec, racheta ieșind de pe traiectorie după 40 de secunde și autodistrugându-se.
Dar noul cal de bătaie a luat parte la mai multe lansări importante, inclusiv cea a Telescopului James Webb în 2021, în parteneriat cu NASA și Agenția Spațială Canadiană, precum și misiunea europeană Rosetta, care a urmărit cometa, care a desfășurat o sondă de aterizare în 2014.