O cometă de trei ori mai mare decât muntele Everest poate fi văzută de pe Pământ din această săptămână. Numit „Cometa Diavolului”, acest corp ceresc de culoare verde poate fi observat doar o dată la 71 de ani, iar ultima dată a fost văzut în 1954.
„Cometa Diavolului” poate fi văzută de pe Pământ săptămâna aceasta
Este un eveniment rar, pentru că 12P/Pons-Brooks, așa cum numesc astronomii cometa, orbitează o dată la 71,3 ani. Acest corp spațial colorat în verde se distinge prin dimensiunea miezului său, cu diametrul de aproximativ 30 km.
Gianluca Masi, astrofizician, Proiectul Telescopului Virtual: „Chiar acum avem o cometă foarte frumoasă care traversează cerul nopții. Și aceasta este o cometa 12P/Pons-Brooks, dar nu este vizibilă cu ochiul liber. O putem vedea cu un binoclu sau cu un telescop mic”.
Așa numita „Cometă a Diavolului” își datorează denumirea celor două coarne, care alcătuiesc coada. De fapt, aceste coarne se datorează unor fisuri care apar în miezul cometei și din care izbucnesc jeturi de gaz și gheață. Aceste caracteristici clasifică cometa drept una criovulcanică, iar o astfel de erupție a avut loc anul trecut, determinând o strălucire a cometei de o sută de ori mai mare decât de obicei.
Gianluca Masi, astrofizician, Proiectul Telescopului Virtual: „Această cometă, cometa 12P/Pons-Brooks, este una așa-numită periodică. Înseamnă că se deplasează pe o orbită în jurul Soarelui, venind periodic în interiorul sistemului solar pentru a vizita Soarele. Aceasta este cometa. Odată la fiecare 71 de ani se întoarce la periheliu (n.r. cel mai apropiat punct de Soare)”.
Cometa a fost observată recent noaptea în special în Spania, iar experții cred că ar trebui să devină și mai strălucitoare în următoarele săptămâni. Cu cât se apropie mai mult de Soare, cu atât steaua devine mai vizibilă.
Cât despre locul pe cer, cometa se deplasează dinspre constelația Andromeda spre cea a Peștilor. În acest fel, trece prin fața stelelor strălucitoare, ceea ce o va face mai ușor de observat la anumite date, în special pe 31 martie.