Începutul lunii august a venit cu un eveniment astronomic spectaculos – o superlună. Toată lumea o poate observa, indiferent de locul în care se află, cu condiția ca cerul să fie senin.
Ce este o superlună?
Superluna se referă la luna plină. Acest eveniment astronomic se produce atunci când Luna se află în cel mai apropiat punct al orbitei sale față de Pământ. În acel punct Luna poate apărea unui observator de pe Pământ cu până la 14% mai mare și cu 30% mai strălucitoare decât în alte dăți, potrivit NASA.
Deși nu există o definiție oficială pentru ceea ce este o superlună cercetătorii spun că putem observa patru astfel de evenimente în cursul unui an. Ele se produc întotdeauna consecutiv.
Unde se poate observa superluna?
Superluna poate fi observată de oriunde de pe Glob, cu condiția să existe un cer senin. Privitorii din întreaga lume vor putea observa, cu ochiul liber, craterele și zonele vulcanice întunecate de pe Lună, a declarat Noah Petro, cercetător în cadrul proiectului Lunar Reconnaissance Orbiter de la NASA, potrivit The Washington Post. El a spus că respectivele cratere de pe suprafața Lunii spun o poveste despre istoria sistemului nostru solar care datează de peste 3 miliarde de ani.
"Dacă dinozaurii s-au uitat la Lună, ceea ce îmi imaginez că au făcut, ar fi văzut o lună care seamănă foarte mult cu cea pe care o vedem noi astăzi", a spus Petro.
Când este următoarea superlună?
Dacă ați ratat prima superlună din august, nu vă faceți griji. Aveți ocazia să vedeți o altă superlună în curând, mai exact o superlună albastră, pe 31 august.
Asta nu înseamnă că luna va părea albastră observatorilor de pe Pământ. Denumirea de lună albastră înseamnă pur și simplu că luna august va fi presărată cu două superluni. Ultima dată când o superlună albastră a apărut pe cer a fost la 31 ianuarie 2018, iar următoarea va avea loc la 31 ianuarie 2037.