Temperaturile de pe Lună înregistrează variații de până la 70 de grade Celsius, conform primelor date transmise pe Pământ de roverul indian care studiază polul sudic al satelitului natural al Terrei. Informațiile obținute sunt esențiale pentru o eventuală exploatare a Lunii.
Oamenii de știință cred că în această regiune a satelitului natural al Pământului ar putea să existe cantități importante de gheață, ce ar permite în viitor misiuni de explorare cu echipaj uman. Organizația indiană pentru cercetare spațială a publicat primele date obținute în cadrul misiunii de studiu a suprafeței neexplorate a Lunii. Oamenii de știință spun că au rămas surprinși, după ce anterior se considera că variațiile de temperatură ar putea fi de maximum 30 de grade.
Aparatul indian dispune de o sondă ce-i permite cercetarea suprafeței lunare până la o adâncime de 10 centimetri. Potrivit primelor date, dacă la o adâncime de 80 milimetri în scoarța Lunei sunt minus 10 grade, apoi la 10 milimetri deasupra solului temperaturile ajung deja până la 60 de grade Celsius. Este pentru prima dată când oamenii de știință obțin astfel de informații.
Săptămâna trecută, misiunea indiană Chandrayaan-3 a efectuat cu succes o aselenizare la polul sudic al Lunii. India este prima țară care a reușit să trimită o navă spațială în această regiune de pe Lună, dar și a patra țară care reușește să aselenizeze.
Și Rusia a încercat să trimită o sondă pe lună. Planul Moscovei a fost să aselenizeze racheta spațială la Polul Sud al Lunii înaintea Indiei, dar misiunea a fost un eșec.
Dimitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului: ”Știm că explorarea spațiului cosmic și punerea în aplicare a unor programe spațiale complexe nu se face fără eșecuri. Nu este un motiv de disperare, nu trebuie să ne smulgem părul din cap. Important e să continuăm programul spațial rusesc, programul spațial rusesc, programul unic pe care îl desfășoară Rusia, un program care implică și explorarea Lunii.”
Până la succesul înregistrat Organizația Indiană de Cercetare Spațială, doar Uniunea Sovietică, Statele Unite și China au mai efectuat aselenizări ușoare pe Lună.