ANGAJAȚI
Tot mai mulți studenți intră pe piața muncii. Ce domeniu de studii are cea mai mare rată de angajare
Tot mai mulți tineri optează să lucreze pe perioada studiilor. Cauza este actuala situație economică și socială. Este o observație pe care au făcut-o atât angajatorii, cât și reprezentații mediului universitar.
Angajaţii români îşi doresc parcuri, zone verzi şi spaţii de recreere, în apropierea locului de muncă
Şase din zece angajaţi români (62%) sunt de părere că spaţiile moderne de lucru şi viaţă urbană ar trebui să aibă parcuri şi zone verzi, în timp ce aproape 40% îşi doresc zone cu multe restaurante şi cafenele.
Microsoft intenţionează să concedieze aproximativ 10.000 de angajaţi
Grupul american Microsoft Corp. a anunţat miercuri că intenţionează să concedieze aproximativ 10.000 de angajaţi, până la finele lunii martie, dând o nouă lovitură sectorului tehnologiei care a fost afectat de mai multe planuri ample de restructurări.
Previziuni pe piața muncii în 2023. Tendinţele sunt angajaţii cu două joburi, munca hibrid și importul de personal
10.000 de joburi au fost postate în prima săptămână a anului pe cea mai mare platformă de recrutare online din România - eJobs. Numărul de aplicări a fost de peste 225.000, în ușoară creștere față de aceeași perioadă a anului trecut.
Studiu: Peste jumătate dintre angajatori au în plan să crească salariile angajațiilor în acest an
Aproximativ 53% dintre angajaţi se aşteaptă ca anul acesta să le crească salariile, iar 40% au de gând să îşi caute un alt loc de muncă dacă acest lucru nu se va întâmpla în contextul majorării inflaţiei, conform unui sondaj realizat de o comunitate online a angajaţilor din România.
Concedierile, pericolul prețurilor mari. Încasările reduse și costurile mari de producție pot genera concedieri colective
Problemele de pe piața globală a muncii încep să afecteze și afacerile mari. Gigantul Amazon a anunțat că renunță la 18 mii de angajați. Nici România nu este la adăpost. Mai multe companii, unele cu acționariat de Stat, au recurs la concedieri, din cauza costurilor cu energia.
Depresia post-vacanță. Cum putem să o resimțim cât mai puțin
După relaxarea din timpul sărbătorilor, în luna ianuarie poate apărea depresia de după vacanță. Nu ne afectează pe toți, spun specialiștii, însă multă lume resimte o stare generală proastă, odată cu întoarcerea la locul de muncă.
Curtea de Justiție a Uniunii Europene: Angajatorii trebuie să furnizeze sau să plătească ochelarii de vedere ai angajaților
Toți angajații din România au dreptul la ochelari de vedere plătiți de angajatorii lor, statul sau companiile, în cazul în care activitatea presupune munca în fata unui calculator.
Firmele sunt încurajate, printr-o inițiativă legislativă, să ofere salariaților abonamente pentru sport
Angajaţii vor putea beneficia de abonamente pentru sport, dar şi programe de recuperare medicală din partea firmelor unde lucrează - prevede o iniţiativă legislativă adoptată săptămâna aceasta în Parlament.
Liber la raportare anonimă. Avertizorii vor fi luați în seamă doar dacă prezintă informații temeinice
Angajații care dezvăluie informații despre neregulile din sistem vor putea să raporteze anonim. Legea privind avertizorii de integritate a trecut de Parlament și merge la promulgare. E un jalon important din PNRR.
România, codașă la rata de angajare a tinerilor. Rata celor care învață și au job, de 10 ori mai mică în România decât în UE
România este în coada clasamentului în Uniunea Europeană în ceea ce privește rata de angajare a tinerilor cu vârste cuprinse între 15 și 29 de ani. Mai puțin de două treimi dintre cei care nu urmau nicio formă de învățământ lucrau în al doilea trimestru al anului, potrivit datelor Eurostat.
Zile de concediu în plus pentru angajați. Modificările Codului muncii intră în vigoare din 22 octombrie
Legislația muncii va fi modificată, din 22 octombrie, când vor intra în vigoare ultimele noutăți aduse Codului muncii. Apar noi tipuri de concedii pe care salariații le pot lua, în timp ce angajatorii trebuie să includă informații suplimentare în contractele de muncă ale salariaților.
Criză de personal în domeniul HoReCa. Angajații din domeniu s-au îndreptat spre alte joburi mai bine plătite
Este criză de personal în domeniul HoReCa. După doi ani de pandemie, angajații care au activat în acest domeniu au ales să se îndrepte spre alte joburi mai stabile și mai bine plătite.
Ce sunt ieșirile offsite și cum încearcă marile companii să convingă angajații să nu renunțe la job
Imaginați-vă că vă treziți pentru o oră de yoga de dimineață devreme pe dealurile din Piemont. Lecții de tir cu arcul cu vedere la un castel uriaș, limuzine, hoteluri de cinci stele și restaurante cu stele Michelin. Dar aceasta nu este o sărbătoare. Aceasta este o companie offsite.
FBI: Fenomenul deepfake vizează și interviurile de angajare. Cum ne dăm seama că un candidat este fals
Centrul de reclamații privind criminalitatea pe internet, cunoscut ca IC3, a lansat un anunț de serviciu public (PSA) care avertizează angajatorii și persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă cu privire la riscul tot mai mare de deepfake.
Angajații își doresc mai multe beneficii, iar companiile sunt dispuse să negocieze
Fidelizarea angajaților este tot mai dificilă. Companiile care furnizează beneficii extrasalariale spun că angajații buni vor acum foarte multe lucruri: asigurări de viață, pensie privată, vouchere de vacanță și posibilitatea de a munci de acasă.
Suprataxarea muncii part-time. Statul a încasat cu peste 700 milioane de lei în plus, după modificarea Codului fiscal
Statul câștigă cu peste 700 de milioane de lei pe lună mai mult, după suprataxarea contractelor part-time. Și deși această decizie a dus la scăderea numărului de contracte part-time, a crescut numărul celor cu normă întreagă.
În vacanță, dar cu gândul la un nou job. Cele mai atractive oferte: vânzări, management, financiar
În luna iulie, un număr record de români au fost în căutarea unui loc de muncă în timp ce erau în vacanțe. Asta arată datele unei platforme online de recrutare. Printre cele mai căutate domenii sunt Vânzări, Management și Contabilitate.
Ziua de lucru de șase ore, o alternativă mai bună decât săptâmâna de lucru de patru zile? Ce părere au experții
În ultimii câțiva ani, săptămâna de lucru de patru zile a fost în centrul atenției ca o posibilă modalitate de îmbunătățire a echilibrului dintre viața profesională și cea privată a angajaților. Însă mai există o soluție: ziua de lucru mai scurtă.
ANALIZĂ | Cei mai mulți dintre angajații români preferă să caute alt loc de muncă decât să ceară o mărire de salariu
Şapte din zece angajaţi români (70%) se aşteaptă la venituri mai mari cu cel puţin 20%, dar ezită să solicite angajatorului o mărire de salariu şi preferă să plece la o altă firmă.
Angajările la stat vor fi suspendate între 1 iulie-31 decembrie 2022
Este ultima lună în care se mai pot face angajări la stat. De la 1 iulie, va fi suspendată ocuparea prin concurs a posturilor vacante din instituțiile publice, iar decizia va deveni oficială astăzi, în ședința Guvernului.