Problemele de pe piața globală a muncii încep să afecteze și afacerile mari. Gigantul Amazon a anunțat că renunță la 18 mii de angajați. Nici România nu este la adăpost. Mai multe companii, unele cu acționariat de Stat, au recurs la concedieri, din cauza costurilor cu energia. Experții spun că încetinirea economiei mondiale poate duce la un număr record de concedieri.
Românii nu stau bine la capitolul optimism. Iar viitorul arată mai rău decât trecutul, spun studiile. Potrivit unui sondaj internațional, românii cred că scumpirile vor continua și anul acesta, iar ratele creditelor vor crește. Toate acestea ar putea aduce pierderi ale locurilor de muncă.
În România, spun specialiștii, mai afectate sunt afacerile care depind semnificativ de importuri. Nici companiile cu capital de stat nu au scăpat de restructurări, mai ales că au fost afectate de criza energetică.
Bogdan Badea, director firmă de recrutare: Anumite zone de pericol vedem pe zona de aprovizionare, pe lanțuri de producției. În trimestrul 4 din 2022 au existat destul de multe companii cărora le-a fost frică de furnizarea și de prețurile la gaz.
Inflația și politica fiscală pot afecta mediul de afaceri
O măsură de optimizare a costurilor este reducerea de personal. România are prognozată o creștere economică între 2 și 3%, iar specialiștii spun că pentru majoritatea companiilor ar urma înghețarea posturilor. Mai ales că există în continuare deficit de forță de muncă.
Bogdan Glăvan, profesor de economie: Forța de muncă s-a împuținat, avem o nevoie netă de forță de muncă. Ori, câtă vreme acest decalaj între cererea agregată de forță de muncă și ofertă, nu se va resimți o nevoie politică de a face ceva în direcția ajutorării oamenilor rămași fără locuri de muncă.
Pentru multinaționale, reducerile de personal pot fi la nivel de grup, nu în toate filialele aceleași reduceri, însă România scapă de multe ori de concedieri, pentru că nivelul salarial este scăzut.
Bogdan Badea, director firmă de recrutare: Practic, reduci un englez probabil la 3,4,5 români, dacă ar fi să păstrăm proporția. Și atunci este evident că faci reduceri acolo unde sunt salariile foarte mari. Sunt companii din tehnologie, pentru că acolo sunt și la nivel global cele mai mari reduceri de personal și evident că trebuie să existe și anumite măsuri și pe plan local.
Sindicaliștii spun că salariații nu sunt protejați de legislație
După 11 ani de demersuri, abia la finalul anului trecut a fost acceptată modificarea legii dialogului social. Mai precis este vorba despre libertatea de negociere colectivă. În prezent, doar 1 din 5 salariați are această posibilitate.
Dumitru Costin, președinte Blocul Național Sindical: Am avut atâția ani de creștere economică. De ce nu se vede și în nivelul de trai al populației? România avea anul trecut acoperire în contracte colective de muncă doar 18%. Suntem campioni europeni la sărăcia în muncă. Ceea ce e o aberație conceptuală.
Dacă ne raportăm la averile românilor, statistica arată că 10 procente dintre cei mai bogați dețin peste jumătate din total. În schimb, jumătatea săracă a populației deține mai puțin de 5% din averea totală.