Majoritatea tinerilor nu sunt pregătiți pentru piața muncii. Aproximativ trei din patru tineri nu dețin competențele necesare angajării, arată un raport UNICEF care vizează și România.
Criză a competențelor
Acest studiu a fost făcut în 92 de țări cu scopul clar de a verifica modul în care tinerii dobândesc competențele. În ce privește România, 48% dintre tinerii cu vârste între 15 și 24 de ani nu au competențe de nivelul învățământului secundar, arată acest studiu. De asemenea, aproape 800.000 dintre tinerii din aceeași categorie de vârstă, adică 36% din total nu au competențe digitale.
Oficialii ONU mai arată în acest studiu că disparitățile dintre țări sporesc inegalitățile. Ei spun că în întreaga lume există o criză a competențelor, majoritatea tinerilor nu sunt pregătiți pentru actuala piață a muncii. De asemenea, în 77 dintre țări, mai puțin de trei sferturi dintre copii între trei și cinci ani nu au un parcurs corespunzător în procesul de alfabetizare.
Pentru a depăși situația este nevoie de investiții în educație care să accelereze procesul de învățare în rândul generațiilor actuale, spun oficialii ONU. UNICEF îndeamnă guvernele să facă demersuri și pentru a reduce rata de abandon școlar.
În România rata șomajului în rândul tinerilor depășește 22%. De asemenea, conform unui studiu realizat de Eurostat, România este lider privind tinerii care abandonează școala timpuriu.